Гардиън: Всички се обединиха срещу инвазията на Реджеп Ердоган!

Свят

Ако преди известно време САЩ, Иран и Саудитска Арабия почти стигнаха до война, заради подкрепата на различни страни в сирийския конфликт, сега всички разбират, че единственият начин за прекратяване на конфликта е да подкрепят Башар Асад.

Но Ердоган и неговата операция в Северна Сирия пречат и на тях, и на Русия, пише The Guardian, цитиран от РИА Новости.

С операцията си в Сирия Реджеп Ердоган успя да направи нещо, което за мнозина изглеждаше невъзможно. Да обедини всички страни от региона и големите световни сили, които се противопоставиха на неговите действия, пише Guardian.

Както отбелязва авторът на статията, Ердоган винаги се е представял като самотник, който се изправя срещу целия свят. Сега той всъщност наистина е сам, пише авторът на статията. Въпреки че сега интензивността на боевете не е много висока, ако тя се увеличи и Турция се премести в гъсто населени райони, това може да доведе до значителни загуби сред цивилното население.

Европейският съюз, Съединените щати, Русия, Иран и арабските страни имат свои интереси в Сирия и винаги анализират как тяхната намеса може да промени баланса на силите в Сирия.

„Сега Евросъюзът ще плати скъпо за предишните си опити да сведе авторитаризма на Ердоган до нещо по-поносимо. Защото сегашните му действия доказват, че той не е демократ, не е съюзник и не е приятел.“

Ако Европа, обаче, има малка възможност за влияние върху развоя на събитията, САЩ, напротив, биха могли да повлияят, но изглежда, че те се отказват от тази възможност. Доналд Тръмп показа, че е съгласен с намесата на Ердоган и дори му помогна, като изтегли американските войски от региона. Както отбелязва авторът на статията, САЩ оставиха Сирия на Русия и Иран и това, според автора, е голяма стратегическа грешка.

При това Русия, трябваше да бъде щастлива, смята авторът на статията. В крайна сметка изгонването на САЩ от Сирия и Близкия изток като цяло, е нейна дългогодишна цел. Въпреки това, Русия реагира отрицателно на Ердогановата операция. Авторът на статията обяснява това с разсъждението, че след като се намеси в Сирия през 2015 г., Русия плати голяма политическа и финансова цена. А настоящата операция на Ердоган усложнява всичко, подкопавайки мирния процес в Сирийската арабска република. Затова Русия призовава кюрдите, след като САЩ ги напуснаха, да се споразумеят с Башар Асад. Самият Асад вече премества армията си в кюрдските региони, надявайки се да възстанови контрола над тях.

Иран също не е доволен от турската операция. Иран е доволен, че американците напускат Сирия, защото Техеран не харесва особено кюрдите. Но нахлуването на Турция заплашва плановете на Иран, който би искал да контролира северния коридор, свързващ го с Ливан. Освен това той се страхува от въстание на сунитите в Сирия и Ирак.

Нещо повече. Всички играчи в региона се страхуват от възраждането на Ислямска държава. Както отбелязва авторът на статията, ако преди, САЩ, Иран и Саудитска Арабия бяха на прага на война по сирийския въпрос, сега те са на една и съща страна.

В крайна сметка всички са недоволни от Ердоган и искат да го спрат. Така става, когато пренебрегнеш всички и се опиташ да ги използваш, само заради своите интереси.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *