Екатерина Захариева неочаквано: Европейската перспектива се бави, а Путин не ни спира за „Турски поток“!

България отблизо

„Много говорим за европейска перспектива, много говорим за сътрудничество в НАТО, но в същото време виждате, че европейската перспектива се бави“.

Много говорим и за влиянието на други държави, не само на Русия. Не е тайна, че не само Русия има геостратегически интерес към Балканите. Имат и страни от Близкия Изток, има и Китай, има и Турция. И в същото време като че ли Европейският съюз (ЕС), все още не всички държави от него са готови да започнат преговори с нашите съседи от Западните Балкани“, заяви Екатерина Захариева по време на конференция за Западните Балкани в НДК, цитирана от агенция „Фокус“ и epicenter.bg.

„Тогава да не се учудваме, няма вакуум в международните отношения. Тогава, когато ЕС не е много видимо представен, макар че според мен това не е точно така, а по-скоро е много пропагандата в обратната посока, тогава разбира се големи други играчи се намесват в региона. Всеки се бори за геополитическо влияние“, добави още тя.

Не мисля, че изказванията на президента Путин за „Турски поток“ имат общо с предприемане на реципрочната мярка по гоненето на български дипломат, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева

„Очаквано беше, въпреки че много се забави реакцията на руската страна. Още в края на октомври говорителят на външно министерство направи съвсем кратък коментар тогава, когато ние обявихме за персона нон грата техен дипломат, че най-вероятно тяхната реакция ще бъде реципрочна мярка така, както се случи скоро в Германия. Така че не мисля, че има връзка между двете събития“, добави още тя.

По думите ѝ посочването на конкретен дипломат е задължително. „Те посочват, като идеята е наистина да бъде от същия ранг. Те посочват точно кой дипломат да бъде определен за персона нон грата“, обясни външният министър.

Не ви ли се струва, уважаеми читатели, че външната ни министърка стана прекалено дипломатична, когато става дума за Русия?! От пълното и поголовно отричане на Русия и скандалите, които тя заформяше по повод и без повод, тя премина към много внимателно подбиране на думите си, когато се отнася до Владимир Путин. От какво ли се плаши тя, която отдавна слугува на Запада?!

Явно влиянието на Владимир Путин и Русия в Европа и света става прекалено голямо. И вече няма как пуделите на Борисов и Запада да си развяват коня и да правят каквито си искат скандали. за скандалите те вече трябва да забравят. Понеже руснаците удрят за такова нещо през пръстите.

По всичко изглежда, че е дошло време Владимир Путин да „превъзпита“ нашата хулиганстваща върхушка, която унисаше да се докарва пред Запада. Само че Западът май вече не пее първа цигулка. Затова и нашите трябва да се съобразяват с Русия. Да не говорим за нашите, български интереси. Защото Западът ни остави на доизживяване. И ако не е помощта на Русия, икономиката ни ще си отиде много бързо. А заедно с нея и Борисов.

Това е!

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *