Острие на ГЕРБ избухна: Искаме наказателна отговорност за тези, които разпространяват фалшиви новини!

България отблизо

Нашата парламентарна група подкрепи текста за спекулата, предложен от БСП, за да има консенсус и да покажем, че сме солидарни с народа.

По отношение на свободата на словото искам ясно да подчертая, че в никакъв случай и никой от текстове в Наказателния кодекс не забранява свободата на словото в България.

Това коментира в сутрешния блок на bTV народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя уточни, че наказателна отговорност ще се търси единствено от тези, които разпространяват невярна информация относно заразните болести в условията на извънредно положение.

Атанасова добави още, че мерки за преодоляване на кризата с COVID-19 са предложени както по отношение на бизнеса, така и по отношение на обикновените хора и категорично заяви, че тези мерки ще проработят.

Депутатът от управляващата партия не спести критиките си към БСП, пояснявайки, че тази опозиционност, която демонстрират социалистите в момента, не допринася с нищо хората да имат доверие в парламента.

,,Ако не спрем разпространението на фалшивите новини, ще продължава насаждането на паника сред обществото. В тази насока задължително трябва да се вземат постоянни мерки“, добави още Десислава Атанасова.

Във връзка с текстовете за спекулата в извънредния закон, Явор Божанков от опозицията призна, че БСП са допуснали грешка, която обясни с базата за изчисляване на спекулата. ,,Ще го коригираме. Ще направим друга база за изчисление“, посочи депутатът от БСП, пише в своя статия информационния портал blitz.bg.

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем, че Десислава Атанасова не е права. Управляващите трябва да се борят със спекулата, а не да търсят консенсус в парламента или да се правят на солидарни с народа. Солидарност ще има само тогава, когато властта минимизира спекулата и цените на стоките от първа необходимост станат приемливи за обикновените хора в страната.

А що се отнася до фалшивите новини или „невярната информация“, то президентът Радев  каза ясно: Никой сега не може да определи със сигурност кое е невярна информация, по простата причина, че това, което е вярно днес, утре може да не е толкова вярно. Науката и обществото се развиват непрекъснато и правят подобни твърдения кое е вярно и кое е невярно, съвсем неадекватни.

Затова нека Атанасова си признае, че приказките за фалшивите новини и невярната информация са форма на ограничаване свободата на словото, ако не и на пълното ликвидиране на това исконно човешко право. Информацията, която се лее в публичното пространство не винаги е точна или претеглена до грам, но хората имат право да се запознаят с цялата информация и на базата на своя опит и знания сами да преценяват кое е вярно и кое не. Защото в противен случай държавата лишава гражданите от правото им на лична преценка и отсяване на истината от лъжата.

А и за никого не е тайна, по думите на великия Шекспир, че в много случаи „истината е в служба на лъжата“. Тоест, правилно и вярно е онова, което управляващите кажат, че е такова.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *