Политолог разкри: Слави може да критикува, но не може да съгражда!

България отблизо

Слави Трифонов може да критикува системата. Това не може да му се отрече. Но сега е нужно да влезе в нова роля – на човек, който да привлече доверието на хората, за да съгражда държавата. Мисля, че това не е по неговите сили и компетентности.

Едно е да критикуваш отстрани, друго е да можеш да съградиш, заедно с гражданите. За това се искат много знания, опит и съвсем различни компетентности. Тук знанията на шоумена няма да му помогнат.

Това заяви Татяна Буруджиева доцент по политически комуникации и доктор по социология, цитирана от Lupa.bg и Blitz.bg.

Според нея е наистина по-добре да има нови и различни политически субекти. Защото огромна част от избирателите не са припознали своите партии. И в този смисъл има голямо поле за нови политически партии, и в ляво, и в дясно от центъра.

Две са възможните хипотези оттук нататък, според нея. Едната е партията на Слави да предложи листи в големите градове и да издигне кандидатури или пък да подкрепи силни кандидати, за да може знаково да демонстрира своята сила там, където има набрани повече избиратели и там, където не е необходимо силно и активно организационно действие.

На всички е ясно, че партия за два месеца не може да се структурира. Следователно ще се търси доверие и интерес у избирателите през вече познати лица и вече популярни хора. Второто е да се търси много знакова победа.

Тук също има обичайни заподозрени. Знаем, че се очаква г-жа Манолова да се кандидатира за кмет на София. Също така знаем, че по повод на референдума за промяна на избирателната система те работеха заедно.

Възможно е да се търси сериозен, знаков, голям пробив в столицата, който да даде тласък движението или партията да играе сериозно на парламентарните избори след малко повече от година.

Възможно е Слави Трифонов да издигне кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София, така както през юни 2011 г. издигна кандидатурата на Меглена Кунева за президент?

Засега официално все още не е ясен точният формат, но при всички положения според мен ще има подкрепа и сътрудничество между двамата от гледна точка на ясно заявеното и от г-жа Манолова, и от Слави Трифонов фокусиране в гражданското общество и търсене на подкрепа от гражданите. Това ги обединява.

Възможен е обаче и друг вариант. Ако Слави търси наистина знакова победа за новия си проект, то тогава трябва самият той да се кандидатира за кмет на София. Ако той ще е лидер на новата партия. Защото кметът на София е четвъртият човек в държавата. И защото за пръв път от десетина години, някой ще детронира Борисов и ГЕРБ от кметското място в столицата.

Според доцент Буруджиева, местните избори не са най-добрият възможен момент за влизане в политиката на нова формация. Понеже, когато човек дава своя глас обикновено разсъждава дали, ако гласува за даден кандидат или партия няма да създаде повече проблеми, отколкото да реши дадени проблеми. А особено на местни избори този консерватизъм е много силен.

Има и още нещо, което ще му пречи. Предвид позициите, които е изразявал г-н Трифонов, ми се струва, че той ще по-скоро ще се позиционира в дясното пространство, отколкото в лявото. Възможно е и той и неговата партия да откажат да говорят за ценности, както впрочем прави и БСП напоследък. Защото дясното не се гледа с много добро око от хората в България.

Да не говорим, че Слави и неговите сценаристи са хора, които слушат предимно себе си и вярват, че те са най-прави. Няма много отворени съзнания в екипа на г-н Трифонов. Но трябва да им е ясно, че политиката се прави на основата на дебат, макар че в България това не е много чест случай. Големият недостатък на българските политици е, че дори да участват в дебати те чуват само собствените си аргументи и смятат че всички, които имат различно мнение от тяхното, са лоши и нищо не може да бъде по-добро от твоето.

Хората на Слави Трифонов няма да са първите, нито пък последните в българската политика, които не се опитват да вникнат в един различен от техния аргумент, така както стана по време на дебата. Ако продължават да се държат по този начин и сега, когато са политическа сила, мисля, че този тип поведение няма да им даде големи възможности  за успех./blitz.bg/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *