Президентът Радев РАЗКРИ: Борисов изсипва 4,5 млрд. на американците за нищо!

България отблизо

Три милиарда и 450 милиона лева с ДДС и със 100% авансово плащане. Освен това, има заложен скрит разход от още един милиард лева за постигане на пълното въоръжение.

Това е офертата на САЩ за осемте петдесетгодишни изтребители F-16. Няма преговори за сваляне на цената. Ако се свали цената, това означава орязване жестоко на пакета.

Този самолет няма целеви способности, той е по-слаб от Су-25. Българското правителство се готви да вземе самолет без способности, още повече че тази мижава бройка ще струва почти 5 милиарда лева. 

Това заяви президентът Румен Радев пред „Панорама“ по БНТ. Той се изказа изключително остро за способностите на българското правителство да води компетентни преговори със САЩ.

Припомняме, че решението на парламента за закупувате на 8 броя Ф-16, бе за един милиард и 800 милиона лева без ДДС. А преди седмица премиерът Борисов обяви, че офертата на САЩ е за два милиарда и 200 милиона лева.

„Реалностите разкриват непрекъснато пълната некомпетентност на българското правителство по отношение на програмата. За нашите минимални изисквания, офертата беше за колосалните четири и половина милиарда лева и то при 100% авансово плащане“, разкри Румен Радев.

„При тази американска програма, преговори за сваляне на цената няма. Единственият начин за сваляне на цената е да се откажеш от нещо. Правителството предприе ход за сваляне на цената чрез орязване на пакета“, подчерта още президентът Радев.

Беше ни обещано, че ще вземем много добър военен самолет, а не играчка, продължи Радев с критиката си към правителството. По думите му, изграждането на базата за Ф-16 в базата в Граф Игнатиево ще е изцяло за българска сметка.

Той подчерта, че Су-25, които и в момента са на въоръжение в родните ВВС, са по-добри самолети.

„Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват задачи с оборудването на този самолет. Българският народ ще плаща много, но няма да има защита. Управляващите, които се самоопределят за европейското развитие, избягаха от дебатите.

На нас ни трябва боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу“, гневно коментира в заключение президентът./epicenter.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *