БХК с писмо до главния прокурор поиска партия ”Възраждане” да бъде разпусната

България отблизо
Партия ”Възраждане” да бъде обявявена за противоконституционна и разпусната – за това настоява в отворено писмо Българският хелзинкски комитет заедно с подписалите го съвносители и подкрепили го още общо 121 души с гражданска позиция.

„Считаме, че в своята същност дейността на тази политическа партия е насочена към това да разруши гражданския мир и да премахне установения с конституцията демократичен порядък на управление в страната като го замени с властови модел, основан на потъпкване на гражданските права и свободи“, пише в сигнала до и.д. главния прокурор.

 

В документа се посочват аргументи за все по-отявлени призиви за насилие над политически опоненти и български граждани, които не споделят идеите на „Възраждане“, дават се примери за системни нарушения на конституцията и Закона за политическите партии, явно антималцинствени позиции, действия в явен разрез с установения в Република България демократичен и правов ред.

 

В сигнала са описани десетки примери за закани хора да се пращат в Белене, да се присъединява територия от Македония, атаки срещу кинопрожекции и мирни прояви.

 

В правните съображения на сигнала се посочва, че е налице „трайна антидемократична насоченост на дейността на партията, която намира все по-отчетлив израз в призиви към упражняване на насилие над опоненти на партията или към български граждани, които не споделят нейните политически идеи“.

 

Според подписалите „Възраждане“ насажда омраза и подтиква към дискриминация на етническа основа, народност или на основата на сексуална ориентация. „Партията официално подкрепя, а нейни активисти използват насилие и заплахи, за да попречат на мирни събрания на български граждани. Действията и изявленията на официални партийни лица са насочени срещу политическия плурализъм“, пише в сигнала до Сарафов и се посочва, че конституцията безусловно забранява такива организации.

 

Друг аргумент за закриването на партията е видимата ескалацията на заеманите позиции и употребявания език от „Възраждане“. В тази връзка се посочват примери как формацията напада и спира кинопрожекции, без адекватна намеса на правоохранителните органи. Освен това активистите й призовават за физическа разправа с други политически лица: „тази уродлива сган да бъде унищожена“.

 

„Считаме, че са налице достатъчно широк кръг от конкретни факти и обстоятелства, които говорят, че политиката на партия „Възраждане“ е насочена към всяване на страх и смут в обществото, подтикване към насилие спрямо инакомислещи български граждани, разрушаване на възможността за политически диалог. В общ план всички тези елементи на политическа дейност недвусмислено изразяват това, че политическа партия „Възраждане“ има за своя крайна и основна цел разрушаване на демокрацията, установена с Конституцията от 1991 година и налагането на нов модел на управление, основан на погазването на основните права на неограничен кръг български граждани, разрушаване на устоите на правовата държава и прибягване до форми на политически репресии и терор“, заявяват БХК и подписалите сигнала.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *