Галъп призна: Правителството се износи! Трябва ново!

България отблизо

Правителството  „Борисов 3“ е изложено на бързо „износване“ на рейтинга в хода на мандата. Той „падна“ дори до по-тревожни стойности около скандалите с имотите и другите корупционни афери на управляващата ГЕРБ.

Това са изводите на „Галъп интернешънъл“ от социологическото изследване през юли в края на отиващия си политически сезон.

Правителството завършва политическия сезон с 29% доверие срещу 62% недоверие. Спадът бе още по-голям през пролетта на 2019 г., което се дължи на поредицата от шумни корупционни скандали в този период. Успокояването по време на започващият летен сезон, сякаш стабилизираха доверието в правителствената институция, но и това не отменя плавното „износване“ на популярността. В първите месеци и години на мандата си кабинетът „Борисов 3“ имаше нива на доверие традиционно над 30%, а недоверието не превишаваше 60%.

Доверието към парламента в края на политическия сезон е 21%, срещу 72% недоверие. Останалите анкетирани се колебаят.

В началото на мандата доверието към парламента трайно бе по-близо до 30%, а недоверието беше трайно под 70%, припомнят от Галъп.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева получава през юли 19% доверие, 55% недоверие, 15% се колебаят, а останалите не я познават. Резултатът е по-скоро задоволителен на фона на доверието в други политически фигури у нас, информират от социологическата агенция.

Само президентът Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова имат положителни оценки, традиционно в полето между 50 и 60%. Двамата имат положителен рейтинг – доверието е повече от недоверието. Независимо от колебанията президентът завършва политическия сезон без съществена загуба на доверие спрямо предходни периоди. При Мая Манолова в годините настъпи подобряване на показателите за доверие.

Шоуменът Слави Трифонов, който се устремява към политиката, има добър рейтинг за българските стандарти. Седмици преди снощната заявка за по-активно влизане в политическия живот, неговият рейтинг е един от най-високите в страната. Разбира се, това се дължи и на факта, че още не е пряко намесен в политическия процес.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, друга ключова публична фигура, през юли 2019 г. получава 31% доверие срещу 47% недоверие.

Доверието към премиера Бойко Борисов е 30% срещу 54% недоверие. В оценката си за него 16% от запитаните се колебаят. Той е единствената напълно разпознаваема личност. Традиционно около една трета от българите симпатизират, а над 50% са настроени отрицателно.

Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов се движат в „пакет“ с доверие над 20% от пълнолетните българи, което е сравнително добър атестат./news.bg/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *