Гореща версия: Ето какъв ход готви Радев при провал на ротацията

България отблизо

При провал на ротацията и вариант за предсрочни парламентарни избори 2 в 1 на 9 юни, когато са европейските избори, държавният глава Румен Радев вероятно този път ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на ДПС, коментираха пред “Труд news” неофициално от президентската институция.

Причината е, че от ППДБ ясно са дали знак, че за тях вариант е само правителство с първия мандат и при неслучване на ротацията, в момента, в който получат втория мандат по Конституция, ще го върнат веднага. Това обаче скъсява твърде много календара на президента за издаване на указа за предсрочните избори, който трябва да е с дата 8 април, за да излезе в Държавен вестник на 9 април, обясниха от “Дондуков” 2.

 

 

 

В същото време при третия мандат няма срок от 7 дни, в който да се представи правителство, но в президентството се притеснявали от непредсказуемите реакции на представителите на “Възраждане”, както и на ръководството на БСП.

“ДПС са предвидим и стабилен политически фактор и не биха предизвикали излишни трусове в държавата с хвърляне на мандата като ППДБ”, посочили в аргументи за такъв сценарий висши служители в президентството.

Самият Радев даде да се разбере, че ще даде достатъчно време за преговорите между ГЕРБ-СДС и ППДБ и няма да бърза с конституционната процедура по връчване на първия мандат. Това вероятно ще се случи най-рано идната седмица, а във вторник консултациите в президентството продължават с “Възраждане”, БСП и ИТН.

След разговорите в президентството в понеделник от ППДБ и ГЕРБ-СДС си дадоха почивка и екипите не продължиха преговорите. Следващият тур трябва да бъде насрочен според ангажиментите на Мария Габриел и Николай Денков.

Двудневните преговори обаче не са дали резултат по отношение на подписване на коалиционно споразумение, за каквото настоя и вицепремиерът Мария Габриел, след като в извънредно изявление преди дни нарече меморандума на ППДБ “опит за политическа търговия и влиза в противоречие с българската Конституция, както и с всички демократични и европейски ценности”.

От ГЕРБ-СДС са категорични, че без подписано коалиционно споразумение с ясни отговорности, приоритети и политики, няма да има ротация и по-добрият вариант за страната са избори 2 в 1. В партията на Бойко Борисов смятат, че не е нормално да се правят подобни ротации на 9 месеца и е добре да се разпише коалиционно споразумение за три години.

От ППДБ обаче предпочитат да не се използва думата “коалиция” за съвместното управление, а по отношение на сроковете – следваща ротация да има след 9 месеца. Предлагали вместо коалиционно споразумение документът да се казва програма на правителството и не желаели думата “съвместна”.

От ППДБ сложили и предварителна червена линия – Асен Василев да остане финансов министър, въпреки мнението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Василев трябва да бъде сменен. Срещу съпредседателя на ПП позиция разпространиха и кметовете на ГЕРБ, които заявиха, че обещанията за финансиране на общински проекти са останали само на хартия.

От ДБ имали повече претенции за министерски постове, докато от ПП не отстъпвали за позициите в регулаторите и предлагали да са в “общия ребус” на подялба на властта.

ППДБ не искали имената на министрите да са в коалиционното споразумение, практика, която е приета в европейските държави. От ГЕРБ-СДС настоявали всичко в документа да бъде описано, за да се знае чия е отговорността.

Джевдет Чакъров, съпредседател на ДПС: Винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде доста трудна в последствие

При провал на ротацията много вероятно е президентът Румен Радев да предпочете ДПС при процедурата за третия мандат, коментираха неофициално от администрацията на държавния глава.

Нашата позиция не се е променила – държавата трябва да има стабилност и предвидимост, нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна, заяви съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров по време на консултациите при президента Румен Радев.

“Надяваме се основните субекти да намерят формулата, ако не – винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде доста трудна в последствие”, каза още Джевдет Чакъров.

ДПС е била основен фактор на стабилност в първите девет месеца от управлението, заяви от своя страна зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Мария Габриел (ГЕРБ-СДС), вицепремиер в оставка: Имаме нужда от стабилност и спокойствие, но да стъпват на фундаментални принципи

Преговорите продължават. Имаме общи точки, имаме и различия. За нас продължава тази основа да е принципна и прозрачна, за да има споделена отговорност. Има споразумение, сложено на масата, за нас е важно да се придържаме към това споразумение. Имаме нужда от още малко време, благодарна съм за конструктивния тон, в който преминаха последните два дни преговорите.

За нас е важно да работим върху общ текст, в който водещи са предложенията, които ние вече сме направили. Аз мисля, че е много важно да си дадем шанс, тези преговори до момента преминават в конструктивен дух, в открити разговори, нашето желание е те да могат да продължат. Имаме нужда от стабилност и спокойствие, но те трябва да стъпват на фундаментални принципи и ценности.

За ГЕРБ-СДС е изключително важно диалогът да позволи да се откроят общите неща, но и да се постигне съгласие за това как да се преодоляват различията, където ги има. Водещ принцип е да се знае какво се случва и кой носи отговорност.

Николай Денков (ППДБ), премиер в оставка: Ако не намерим съгласие за първия мандат, това вероятно означава, че отиваме на избори

Има още работа по преговорите. Както знаете, освен споразумението, по което работихме, трябва да уточним и законодателната програма, отделно трябва да работим по управленската програма, която трябва да се актуализира и разбира се – състава на Министерския съвет. Докато не бъде завършена цялата работа, ние нямаме краен документ, около който да се съгласим.

Уверихме президента, че искаме да се осъществи ротацията, а също така му казахме, че ако няма съгласие, сме готови да отидем на избори, това не е добър вариант, но може да се окаже единственият възможен, ако не може да се разберем, че реформите, промените, правосъдната система, борбата с корупцията, трябва да продължат.

Както винаги, аз съм умерен оптимист.

Това, което очаквам, е да намерим съгласие и това съгласие трябва да доведе до реализация на първия мандат, ако ние не намерим съгласие за първия мандат, това вероятно означава, че отиваме на избори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *