петък, март 29, 2024
Начало > България отблизо > Ето защо Китай се нуждае изключително много от съюз с Русия! Вижте причините!

Ето защо Китай се нуждае изключително много от съюз с Русия! Вижте причините!

България отблизо

Официалното посещение на китайския президент Си Дзинпин вече се превръща в историческо – китайският лидер ясно демонстрира подкрепа за Москва във всички области. И това е така, защото Китай и Русия имат нужда един от друг. Няма да влизаме в западния наратив кой е по-важен за другия. Само ще изброим най-малко пет области, в които Китай има остра нужда от помощта на Русия. И не само от петрол или газ.

След началото на СВО зависимостта на Русия от Китай наистина се увеличи, предимно в експортно-импортните операции, схемите за заобикаляне на санкциите, търговията с въглеводороди и прочее. Но зависимостта на Китай от Русия също се увеличи. И сега на практика за Пекин е изключително трудно да защити не само интересите си по света, но и сигурността си без руска подкрепа. Ето само няколко области, в които Русия е силно необходима на Китай.

Кампанията за нов световен ред

Китай се нуждае от Русия като част от новата си глобална политика.

„Преди няколко години Китай не показваше голяма активност в различни международни области. Той се интересуваше главно от сигурността на различните си гигантски инвестиции и прокарваше проекта си „Един пояс, един път“. Тоест изхождаше от своите търговско-икономически интереси. И в Пекин имаше мнение, че не си струва да се навлиза дълбоко в проблемите на сигурността извън гаранциите. Затова китайците се държаха на известна дистанция от регионалните проблеми и проблемите на всяка страна по-конкретно“, обяснява политологът-международник Елена Супонина.

Сега ситуацията се промени. Китайците разбраха, че статут на икономическа суперсила е трудно да се постигне (и най-важното – да се запази) с позицията на външнополитическо джудже. Затова китайската дипломация надига глава и навлиза в различни региони на света. В Африка, където китайците предлагат на страните различни проекти за развитие. В Близкия изток, където Пекин успешно тества ролята на миротворец чрез посредничество при стартирането на процеса на помирение между Саудитска Арабия и Иран. Дори в Украйна, за която Пекин представи своя мирен план.

Китай обаче трябва не просто да влезе, а да влезе от силна и балансирана позиция. И в двата случая той не може без най-тясното партньорство с Русия.

КНР има проблеми по отношение на проекцията на силата. Китай не е готов нито военно, нито политически да използва въоръжените си сили за защита на националните интереси, както и на своите съюзници извън Източна Азия. А Русия е готова.

Русия е единственият съюзник на КНР с наистина боеспособни въоръжени сили и ядрени оръжия, който води военни действия, макар и непреки, с врага на Китай в лицето на САЩ“, коментира Иван Лизан, ръководител на аналитичното бюро на проекта СОНАР-2050. „В допълнение е очевиден съюзник в развитието на африканските пазари, като ефективно използва военна сила (“Вагнер”), проправяйки пътя за геолози и мениджъри”, допълва той.

Що се отнася до баланса, тук Китай наистина се нуждае не само от руска подкрепа, но и от руски опит. „Опитът на балансирана външна политика, когато е възможно и необходимо да се поддържат отношения с различни страни (уникалността на руската линия: ако САЩ изграждат едни съюзи срещу други, то Москва развива отношения с всички). За Пекин балансът е жизненоважен от гледна точка на неговите търговски интереси, както и проекти за създаване на транспортни коридори“, обяснява Елена Супонина.

И като цяло, според експерта, „на фона на разрушаването на сегашния световен ред, Китай се нуждае от верен партньор и съюзник, който би могъл да устои на западните страни и да се застъпи за създаването на нов свят не според американски модели, а вземайки предвид интересите на всички влиятелни държави“. Това е Русия.

Стабилност в Централна Азия

Мислейки за глобалното, Пекин не забравя и за регионалното. По-специално за Централна Азия. Китай се интересува от стабилността на региона – и не само защото това ще го отвлече от експанзията в Югоизточна Азия. Също така, защото редица събития в Централна Азия могат да застрашат сигурността и териториалната цялост на КНР.

„За Китай е важно да попречи на САЩ и НАТО да използват Казахстан и Киргизстан като плацдарм за дестабилизиране на ситуацията в Синцзян-Уйгурския автономен регион и да подкрепят уйгурски сепаратисти. Освен това проблем е и работата в региона на биолабораториите на САЩ в Алмати, Гвардейски, Ташкент”, обяснява Никита Мендкович, ръководител на Евразийския аналитичен клуб.

 

И накрая, Централна Азия е пространството, откъдето енергийните ресурси идват в Китай (по-специално от Туркменистан), а също и през което китайските стоки отиват в Европа като част от Новия път на коприната. За Пекин е важно да гарантира сигурността на това пространство, за което се нуждае от Русия.

„Русия доказа с дело, че е готова да използва сила, за да стабилизира този тил за Китай и да постигне успех“, казва Иван Лизан. „За Москва и Пекин е най-лесно да постигнат решение на задачите си в региона чрез координиране на усилията, преди всичко дипломатически и политически. Обединявайки усилията си, можем да постигнем както изтласкване на инфраструктурата на НАТО от Централна Азия, така и по-активна борба на националните власти със западните агенти и подкрепяните от САЩ екстремисти“, обяснява Никита Мендкович.

Безопасен нефт и газ

Китай е един от производствените центрове в света, което означава, че се нуждае от приток на енергийни ресурси. Евтини по отношение на цената и безпроблемни по отношение на сигурността на доставките. И ако китайците нямат особени проблеми с първата точка (те винаги могат да преговарят с доставчиците си от Близкия изток, предимно с Иран), втората отдавна тревожи Пекин.

„Всичко, което идва в Китай от юг по море – а това е голяма част от нефта, газа и въглищата – може да бъде блокирано от флота на Съединените щати и техните съюзници. Особено тези обеми, които минават през Малака – едно от тесните места на световната търговия с въглеводороди, където военноморските сили на САЩ редовно провеждат учения под претекст за борба с пиратството “, обяснява Игор Юшков, експерт от Фонда за национална енергийна сигурност. Съответно, ако американците затворят това тясно място, в Китай ще започне глад за ресурси.

„Примерът с унищожаването на “Северните потоци” показва, че САЩ лесно могат да прибегнат до унищожаване на енергийни проекти, за да ударят врага. Ето защо Китай трябва да се погрижи не само за въпроса за договарянето на необходимите количества енергийни ресурси в бъдеще, но и за осигуряване на безопасността на източниците на доставки. И само Русия може да даде такава възможност“, продължава Игор Юшков.

Москва може да доставя петрол и газ на Китай, заобикаляйки всички видове тесни места и ненадеждни транзитни страни. Доставките от Русия са имунизирани срещу американски политически натиск. И накрая, те (ако говорим за втечнения природен газ) са защитени от всяка заплаха от разбойнически овладявания от американския флот.

Транзит, търговия и производство

Освен това тук можем да говорим не само за енергоносители, но и за минерални ресурси. Сега Китай получава много от Африка, но колкото по-остър става конфликтът му със САЩ, толкова по-ненадеждни стават африканските доставки по отношение на маршрутите за доставка. С Русия няма да има такива проблеми.

В същото време ролята на Русия не може да се сведе само до доставките на ресурси за Китай.

Пекин се нуждае от Москва не само като продавач, но и като купувач. Не е тайна, че САЩ де факто обявяват търговска война на Китай. Те се опитват да ограничат развитието на китайските високотехнологични сектори на икономиката, включително чрез изтласкването им от западните пазари. И въпреки факта, че Европа все още се съпротивлява, няма съмнение, че американските власти ще я пречупят – просто защото европейските елити не са суверенни.

Но руският пазар от 150 милиона има както суверенитет, така и капацитет, и най-важното – вакум след оттеглянето на западните компании. „Русия може да стане надежден купувач на китайски продукти с висока добавена стойност, включително двигатели , металорежещи машини и оборудване“, казва Иван Лизан. В същото време китайските производители ще трябва да се състезават с колегите си от други страни, които искат да използват получения вакум – турци, иранци, дори европейци, които са намерили начин да заобиколят санкциите.

Освен това Русия е необходима за транзита на китайски стоки към други страни. „Сухопътен и морски (Северен морски път) мост за китайските стоки към Европа, чиято работа е почти невъзможно да бъде нарушена, за разлика от южните морски пътища“, смята Иван Лизан.

И накрая, Китай се нуждае от Русия не само като купувач или транзитна страна за продукти, но и като помощник в производството им. „Като изследователски партньор не напразно “Хуавей” продължава научноизследователската и развойна дейност в Русия“, продължава Иван Лизан. Все пак руската школа по физика и математика се счита за една от най-добрите в света.

Военна техника

Една от най-важните области на технологичното сътрудничество е военното. Невъзможно е да станете суперсила без да притежавате мощни и модерни въоръжени сили. И Китай все още има определени проблеми с това.

Народоосвободителната армия на Китай (НОАК) е голяма – повече от два милиона души, 13 общовойскови армии. Днес обаче китайският военно-промишлен комплекс има редица уязвимости, които може да затвори само с помощта на също толкова напреднал в технологично отношение партньор. Тоест в случая само Русия (тъй като останалите страни на същото технологично ниво са западни, което означава, че са в американския лагер).

Например Китай все още изпитва проблеми с редица компоненти за военната авиация. „В продължение на 35 години Китай безуспешно се опитва да създаде турбореактивен двигател, който да се използва за самолети от четвърто и пето поколение. Дори се опитаха да копират нашите самолетни двигатели – и пак се оказа, че характеристиките на тези продукти са по-ниски от произведените в Русия”, разказва военният експерт Алексей Леонков. “Двигателят е цяло образование. Не можете просто да вземете и да скочите от първи клас до дипломиране от университет. Затова китайците страдаха дълго време и след това взеха мъдрото решение да не си правят труда и просто да купят руски двигатели”, допълва той.

Китай все още не може да създаде собствена ефективна многослойна противовъздушна отбрана. Опитите за копиране на руските „Тор“, „Бук“, „С-300“ обаче завършиха без особен успех. „Полевите тестове показаха, че китайските ракети не само летят на по-малък обсег от руските, но и имат различна способност да свалят въздушни цели. Ако нашите многоканални комплекси имат коефициент на поразяване на целта 0,9 (тоест фактически една ракета на цел), то на китайците са необходими две ракети, за да поразят целта. Ето защо китайците решиха просто да купуват от нас”, обяснява Алексей Леонков.

Пекин се нуждае и от други руски технологии. Независими от въздуха инсталации за дизелово-електрически подводници, система за заглушаване (срещу противоподводни системи, по-специално самолети за лов на подводници) и други.

И Москва е готова да сподели. „В частност, ние вече изграждаме съвместно с КНР обща система за предупреждение за ракетно нападение. Нашият натрупан опит се оказа значително по-голям от този на китайците“, продължава Алексей Леонков.

* * *

За Китай е изгодно да си сътрудничи с Русия. При това при равни условия, за да се поддържа необходимото ниво на доверие в отношенията с Москва. Не повтаря същите грешки, които американците направиха през 90-те години (поставяйки Руската федерация в ролята на младши партньор) и за които сега плащат.

Превод: В. Сергеев

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *