Зам. външният министър на Русия: Повечето страни в света вече не искат да живеят по заповед на САЩ!

Свят

Съединените щати и европейските страни, прибягвайки до въвеждането на таван на цените на руския петрол, „отрязват клона, на който седят“. Това каза руският заместник външен министър Сергей Рябков пред репортери във вторник, съобщават руски медии.

 

„Съединените щати, прибягвайки до такива методи и привличайки собствените си съюзници в Европа под своите решения, като цяло режат клона, на който седят, защото каква глобализация, какъв световен пазар може да има на каквото и да е, след това, което се случва? В името на опитите да се натиска повече, да се оказва натиск върху Русия, да се намират начини да се усложни живота ни, се нарушават основите на функционирането на световната икономика“, заяви още Рябков, добавяйки, че след подобни мерки страните вече искат да избягат от хегемонията на САЩ, създават регионални сдружения и фрагментацията на световния пазар започва да става реалност.

Това от своя страна подкопава основите на американската хегемония и така САЩ всъщност сами режат клона, на който седят.

Въпреки евроатлантическият натиск, обаче, дипломатът изрази увереност, че руският петрол ще намери своя купувач и руските интереси в търговията с енергия ще бъдат спазени.

Лошото за САЩ е, че тези еднолични санкции нарушават световната търговия. Нещо повече. Техните санкции жертват всичко, което преди е било ценено за евроатлантиците, в името на собствените им представи за това как хората трябва да живеят в света. Но точно заради този неприкрит диктат на Запада, все повече и повече страни в света отказват да живеят по техните правила и не са готови да действат по техни заповеди“, коментира Рябков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *