Изненада: САЩ нямат втечнен газ, който да доставят на Европа! Замяната на руския газ се оказа фикция!

Свят
Такава става земята след добив на шистов газ.

Помпозно сключеното споразумение между САЩ и Европейския съюз за доставка на 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ (ВПГ) е само декларация за намерение и абсолютно не е подкрепено с реални договори. Тоест приказките, че САЩ ще заменят руския газ се оказаха фикция.

Освен че тези 15 млрд. кубометра шистов газ са оскъдни обеми, абсолютно недостатъчни за Европа по отношение осигуряването на енергийна независимост от Русия, всъщност те не могат да се осигурят и реално.

САЩ вече признаха този факт.

«Договори за посочените обеми не са подписвани. До момента като цяло е започнало определяне на източниците, които ще позволят постигането на поставените цели», заяви Джейк Съливан, съветник по национална сигурност на президента на Съединените щати.

Дори Катар отказа на САЩ да доставя допълнителни обеми газ, защото няма откъде да ги вземе. И нееднократно повтаря тезата, че руския природен газ няма алтернатива за Европа.

За западните медии обаче „фактите“, цитирани от Съливан, са напълно достатъчни, за да се създаде само илюзия за помощ на Европа, страдаща от дефицит.

Истината обаче е, че Съединените щати имат в ръцете си само „виртуални“ козове и въображаеми планове, те нямат потенциални допълнителни обеми, както и ЕС не иска да купува повече втечнен газ, защото е много скъп и руши икономиката на Европа.

Припомняме, че въз основа на обещанията на Вашингтон, става дума за 15 милиарда кубически метра газ, който всъщност няма откъде да дойде.

В същото време Европейската комисия обмисля необходимостта от замяна на приблизително 102 милиарда кубически метра руско гориво в много близко бъдеще.

Както се казва, несравними цифри и нереалистични задачи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *