Китай: САЩ не могат да ни спрат, а Помпео беше „смешна богомолка“!

Свят

Китай нарече бившия държавния секретар на САЩ Майк Помпео „богомолка“.

Пекин разкритикува Вашингтон за наложените санкции, които са станали факт във връзка с арести на проамерикански активисти в Хонконг, информира АФП.

В последните дни от мандата си Помпео обяви нови мерки срещу Пекин преди встъпването в длъжност на Джо Байдън в сряда. Сред тях са санкции на шестима официални представители на Китай, в отговор на ареста на 55 проамерикански активисти в Хонконг.

„Развитието в Хонконг от хаос към стабилност не може да бъде спряно нито от САЩ, нито от друга държава„, подчертаха от китайския отдел, който отговаря за делата в Хонконг и Макао.

„Хора като Помпео не са нищо повече от смешни богомолки, които напразно се опитват  да спрат неумолимо движещите се колела на историята“, отбеляза ведомството.

Метафората е от стар китайски идиоматичен израз, който описва безсилието на богомолка да спре колесница с краката си.

Пекин отхвърли санкциите на Помпео като „политически номер. Поднебесната заяви, че смешните санкции са въведени „след като всички други трикове се изчерпаха“. Затова от китайската страна призоваха Помпео да „прекрати шоуто“, като имат предвид, че мандатът на държавния секретар изтече.

В събота правителството в Хонконг заклейми санкциите като „безумни, безсрамни и жалки“.

Най-малко 90 души са арестувани за нарушаване на новия закон за националната сигурност в Хонконг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *