Ласточка и Ланцет – идеалните руски оръжия за унищожаване на американските Хаймърси!

Свят

Русия активно използва ударният дрон „Ласточка-М“ за унищожаване на ракетните системи HIMARS, отбелязват военните експерти. Миниатюрният безпилотен летателен апарат е способен да извършва разузнаване на големи разстояния, а благодарение на боеприпасите си, може лесно да поразява дори бронирани машини.

 

„Това е миниатюрен самолет, много подобен на израелския SkyLark, който е въоръжен с две бомби с размерите на граната. Европейците обаче дори не си и помислят да налагат санкции срещу Израел, чиито дронове приличат на руските“, пишат анализаторите.

Припомняме, че „Ласточка“ беше представена за първи път на обществеността на учението „Запад“ през 2021 г. Използването на иновативния дрон във войната в Украйна все още не е официално потвърдено. Въпреки това, дрон, подобен на него, по думите на Forbes, е бил фиксиран още в средата на юли.

 

Ласточка-М

Дългото време на автономен полет (според експертите до няколко часа) прави „Ласточка-М“ полезен за търсене и унищожаване на американските ракетни системи HIMARS, които вече се използват от украинската армия.

Не е известно със сигурност колко системи HIAMRS са на въоръжение във въоръжените сили на Украйна, тъй като те са прехвърлени не само официално, но и неофициално,  но по предварителни данни става въпрос за най-малко 24 MLRS HIMARS.

 

M142 HIMARS

Междувременно независими анализатори отбелязват, че руската безпилотна програма е получила огромен тласък през последните години.

По-специално, Грегъри Алън от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) в интервю за Forbes отбелязва, че атакуващият дрон Ланцет, използван за първи път в Сирия, е първият в руската гама, който е в състояние самостоятелно да търси цели.

И това е в допълнение към възможността за поразяване на цели с дистанционно управление или с помощта на GPS координати. По този начин Ланцет-ът, според Алън, е идеалното оръжие за проследяване и унищожаване на пусковите установки на ракетите HIMARS.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *