Международен екип учени разкри какво ще остане от България, ако бъде взривена Запорожката АЕЦ!

Свят

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви предполагаемата подготовка на „терористична атака“ от въоръжените сили на Украйна.

В доклада се казва, че по време на посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се подготвя резонансна провокация за обвинение на Руската федерация в причинена от човека катастрофа. Очаквано, руснаците обвиняват украинските власти в подготовката на нападението.

„Според наличната информация става ясно, че ВСУ, след мащабен обстрел на Запорожката атомна електроцентрала, могат да „повишат залозите “и да организират истинска терористична атака в най-голямото ядрено съоръжение в Европа. Освен това може това престъпление да съвпадне с престоя на генералния секретар на ООН в Украйна“, отбелязва ГРУ.

Според МО на Руската федерация към 18 август 2022 г. са извършени 12 атаки, при които са регистрирани над 50 взрива на артилерийски снаряди и пет дрона камикадзе на територията на атомната централа и град Енергодар. В резултат на обстрела са повредени спомагателните опорни системи на гарата, както и жилищната инфраструктура на града.

Руската гвардия в Енергодар е задържала двама служители на Запорожката АЕЦ, които са предоставяли на СБУ данни за коригиране на атаките на артилерията на Въоръжените сили на Украйна. Единият работел като охранител, другият като инженер, и двамата били вербувани през март тази година.

Координатите, получени от вербуваните информатори е трябвало да насочват огъня на украинската артилерия така, че да да бъде предизвикана техногенна катастрофа в ЯЕЦ под формата на унищожаване на контейнер с ядрени отпадъци, извеждане от строя на реактора и в резултат на това радиоактивно замърсяване на района.

Вече е известно, че артилерийският огън на Въоръжените сили на Украйна ще се води от кварталите на Никопол и ще бъде придружено от засилване на паниката сред населението чрез предупреждение за „неконтролирано повишаване на радиационния фон“. И, уви, в най-лошия случай това вече може да не е фалшива новина.

Командването на подразделенията на групировката Днепър, дислоцирани в Запорожка област на Украйна, е получило заповед отгоре да разположи постове за радиационно наблюдение до момента на „Ч“, да осигури 100% от личния състав с подходящо противорадиационно оборудване, и да провежда упражнения.

Известно е, че подразделенията на 44-та отделна артилерийска бригада на Въоръжените сили на Украйна са получили заповед за готовност за действие в условията на радиационно заразяване на района. Също така, според разузнаването, в района на ЗАЕЦ се прехвърлят подразделения на 704-ти отделен полк за радиационна и химическа безопасност на ВСУ.

В същото време Киев възнамерява да прехвърли цялата отговорност върху Русия заради некомпетентността на руските специалисти, участващи в експлоатацията на това ядрено съоръжение и руски обстрели на АЕЦ.

Международен екип учени е моделирал разпространението на  радиоактивните отпадъци в случай, че ВСУ решат да унищожат ЗАЕЦ.  Тогава смъртоносен облак ще покрие Полша, Германия, Словакия за броени часове и ако поне една четвърт от съдържанието само на един реактор се изхвърли във въздуха, радионуклеидите ще обгърнат цяла Скандинавия.

Според руското МО населението на Киевска, Запорожка, Харковска, Полтавска, Херсонска, Одеска, Николаевска, Кировоградска, Винишка области, Донецка и Луганска народни републики, граничните райони на Русия ще бъдат в зоната на радиационно замърсяване (повече от 5300 квадратни километра, дължина – около 420 километра) и Беларус, както и Молдова, България и Румъния.

Военните отбелязват, че в допълнение към голямото количество радиоактивни отпадъци, Черно море и протокът Босфора ще станат неподходящи за корабоплаване за дълго време. Бреговете на Турция, Грузия, Абхазия, България и Румъния ще бъдат замърсени с високи нива на радиация.

Генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на РФ, подчерта, че в този случай извънредната ситуация ще предизвика масова миграция на населението и ще има по-катастрофални последици от предстоящата енергийна криза в Европа.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *