четвъртък, май 23, 2024
Начало > Свят > Ново двадесет: НАТО привежда в бойна готовност силите си в Източна Европа!

Ново двадесет: НАТО привежда в бойна готовност силите си в Източна Европа!

Свят

Съюзниците от НАТО изпращат повече кораби и изтребители в подкрепа на силите за възпиране и отбрана в Източна Европа, съобщи днес алиансът.

Допълва се, че НАТО привежда сили в готовност заради продължаващото струпване на руска военна мощ във и около Украйна.

В последните дни някои съюзници съобщиха за предприети или предстоящи действия, Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да разположи четири изтребителя Ф-16 в Литва, в подкрепа на дългогодишната мисия на НАТО за охрана на въздушното пространство в района, се допълва в съобщението.

Испания предоставя кораби за присъединяване към военноморските сили на НАТО и обмисля да изпрати изтребители в България.

Франция изрази готовност да изпрати войски в Румъния под командването на НАТО. Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 в България от април, за да подкрепи дейностите на пакта за охрана на въздушното пространство, и поставя кораб и сухопътни части в готовност за съюзническите сили за реагиране.

САЩ обмислят увеличаване на военното присъствие в източната част на алианса, допълват от НАТО.

Приветствам съюзниците, които предоставят допълнителни сили за НАТО, заявява по този повод генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително с подкрепа за източните страни от алианса, допълва той. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност, включително със засилване на съвместната отбрана, добавя той.

В съобщението се отбелязва, че в отговор на незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г., НАТО увеличи присъствието си по източния фланг, включително с четири многонационални бойни групи в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Тези части, водени съответно от Великобритания, Канада, Германия и САЩ, са многонационални и боеспособни. Тяхното присъствие показва, че нападение срещу един съюзник ще се възприема като атака срещу целия алианс.

Преди 2014 г. в източната част на пакта нямаше сили на НАТО, се уточнява в съобщението.

Кремъл от своя страна обвини днес САЩ и техните съюзници, че засилват напрежението между Изтока и Запада чрез обявяването на планове за увеличаване на силите на НАТО в Източна Европа и евакуирането на семействата на дипломатите от американското посолство в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вероятността Киев да започне военен конфликт в Източна Украйна е по-голяма от когато и да било, каза Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

По думите му Украйна е разположила голям брой военни до границите на отцепническите региони, контролирани от проруски сепаратисти. Според него това показва, че Киев се готви да ги атакува.

Украйна нееднократно е отричала да има подобни планове, отбелязва Ройтерс. Песков заяви, че информацията, която идва от Запада, е пълна с „истерия“ и „преплетена с лъжи“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *