четвъртък, март 28, 2024
Начало > България отблизо > Ново проучване пита дали народът ще приеме резултатите от изборите?!

Ново проучване пита дали народът ще приеме резултатите от изборите?!

България отблизо

Активността ще е по-ниска от обикновено. Очакват се между 2,6 и 2,9 милиона души до урните. По-ниска ще е и активността от чужбина. Това заяви пред БНТ политологът Първан Симеонов по повод последното проучване на „Галъп“. 

„Коронавирусът влияе на електоратите, особено на този на БСП – има шанс възрастните хора да се уплашат в изборния ден“, каза още политологът.
Ако изборите бяха днес, коалицията на ГЕРБ-СДС повежда с 28.2%, БСП 20.8%, Има такъв народ с 12.9%, ДПС с 12.7%, ДБ с 6.1%, Изправи се! Мутри вън! 5.2% и ВМРО с 4.4%

„Никой не може да ви каже кой ще заеме третото място – ДПС и „Има такъв народ“ са различни формации с различни гласоподаватели“, съобщи експертът.

„През цялата кампания ВМРО показа тренд на покачване и засега стои твърдо над 4%-бариера. Всичко може да се случи“, припомни Симеонов и допълни: „ВМРО обира и националистическия вот“.

„Стори ни се, че нямаше кой знае каква кампания, а тя е вяла“, каза още политологът.

„Коалиции може да има около една от двете големи формации – ГЕРБ или БСП, но ще се търсят креативни решения. По-важното е да видим дали народът ще приеме резултатите от изборите“, завърши Първан Симеонов.

Проучването на „Галъп интернешънъл“ е направено между 24 и 31 март сред 1013 пълнолетни българи, лице в лице. Изследването е за Българското национално радио.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *