Още нещо за „красивия умен вълк“, „страшния лош комунизъм“ и един главен прокурор

България отблизо

Седмица преди края на 48-ото Народно събрание депутатите направиха последен опит за съдебна реформа. Това трябваше да стане с промени в Закона за съдебната власт, с които да се въведе механизъм за контрол над главния прокурор. За да станат факт промените, трябва да бъдат гласувани на две четения до 3-ти февруари, когато 48-ият парламент ще бъде разпуснат от президента.

Днес депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт. От регистрирани 178 депутати гласуваха 194, по данни на парламента.

За всеобщо учудване бе приет проекта на „Възраждане“ за въвеждане на контрол върху дейността на главния прокурор.

Скандали, горещи реплики и дуплики белязаха разискванията на този опит за съдебна реформа. Речите на депутатите бяха изпъстрени с цветисти изрази, които намесиха вълка, ловеца, комунизма и какво ли още не…Липсваше само Червената шапчица. Но май и тя скоро ще се появи, за да разгони всичките.

Цвета Рангелова от „Възраждане” обясни, че предлаганите от тяхната партия промени са залегнали, за „да може с минимална законодателна техника да се постигне контрол върху тримата големи“. Тя визираше освен главния прокурор и председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд.

Мирослав Иванов от ПП я обвини: „вие не предлагате нищо ново и нищо смислено по отношение на механизма за контрол на главния прокурор”.

Според Христо Иванов, който влезе в ролята на красивия и умен вълк „това е форма на комунизъм а комунизмът е забранен”.

За Бойко Рашков от ПП: Идеята си заслужава да се възстанови независимостта на националната следствена служба”, обяви той, и понеже винаги е бил в ролята на ловеца, скочи на красивия, умен вълк Христо Иванов: „Разследването било комунизъм … мерете си приказките”, закова той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ обясни по повод проекта на „Възраждане”: идеята е много симпатична защото те наистина предлагат нещо иновативно”.

На друго мнение бе депутатът Искрен Митев от ПП – „къде се чуло и видяло вълка да хвали ловеца”.

Десислава Атанасова от ГЕРБ се опита да ограничи фауната в депутатските изявления – „Думите като звяр и вълк може би са в закона за горите…”.

За Йордан Цонев от ДПС има само един механизъм за прокситата – съдия да го прави. „Защото има организация Съюз на съдиите и те овладяха голяма част от тази система”.

Христо Иванов отново се обясни в любов на Европа – „Европа милата тя на нея проблемът й е че не слуша нас, а определени кръгове. Няма да съмне с тези наративи. По-високо ….. майстори”.

И той като един майстор, пардон депутат, размаха криле, за да полети на високо, някъде към щатските простори, но…земното притегляне го държеше здраво за пешовете…И депутатът си остана в зала, неудостоен нито с честта да стисне ръката на шефа си, нито да надскочи себе си.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *