Президентът ОБЯВИ: Правителството иска да СМАЧКА Елена Йончева чрез…Ето СМАЙВАЩИТЕ факти!

България отблизо

Президентът Румен Радев наложи вето върху допълнения в Закона  защита на личните данни, чрез които се въвеждат 10 критерия за защита на личните данни, които правителството  на Борисов измисли след разкритията на Елена Йончева по аферата „Ало, Банов съм“.

Президентът подчертава, че европейският регламент изисква държавите членки на ЕС, чрез закон да постигат помиряване на правото за защита на личните данни, с правото на изразяване и информиране на обществото.

Едновременно с това обаче, регламентът не препоръчва, едното право да има превес и надмощие над другото. Тоест, защитата на личните данни, да е за сметка на свободата на изразяване и информираност.

„С формулираните 10 критерии, обаче, под претекст, че трябва да се защитават личните данни, се ликвидира свободата на словото и правото на информираност. Дори в социалните мрежи, никой няма да може да напише мнението си за даден политик ако му съобщи името или други лични данни, защото или ще го обиди, или ще наруши тайната на личните му данни, или нещо друго, каквото им хрумне на съдиите.

Ето ви фрапиращи примери:

Щяло да се преценява естеството на личните данни и обстоятелствата, при които е добита информацията. Какво означава словосъчетанието „естеството на личните данни“? Личните данни са си лични данни и те нямат естество. Но, когато разследващият журналист като Елена Йончева трябва да оповести името, длъжността или професията на даден корумпиран чиновник, както в случая с Боил Банов, за какво естество на личните данни можем да говорим? Или за какви обстоятелства, при които е придобита информацията?  Тези допълнения към закона всъщност забраняват на журналиста да оповести дори името на Боил Банов, ако той не даде съгласие, то да се оповести.

Затова президентът казва, че „допълненията“ на Борисовото правителство към Закона за защита на личните данни, ликвидират правото на хората да бъдат информирани, или да изразяват мнението си. И дават право на мафиотите, крадците, убийците и т.н. да се скрият, зад удобно поставеният от герберското правителство, параван на закона.

Ако се води разследване срещу мафиоти, журналистът трябва ли да отиде да ги помоли да си дадат доброволно личните данни? Или, ако някой, например, е убил жена си, журналистът няма да има право да му каже името, нито възрастта, нито заболяванията, ако той я е убил, примерно, в пристъп на делириум, нито професията, нито града, в който живее и т.н. Понеже това са лични данни. И какво ще пише в информацията? Н.П. уби С.Т. Толкова. Само че такава информация няма смисъл.

Затова президентът Радев казва, че тези герберски „допълнения“, убиват самия смисъл, заради който съществува журналистиката и свободата на изразяването. И ликвидират правото на хората да бъдат информирани.

Щяло още да се отчита въздействието върху личния живот на засегнатите хора, което поставя под въпрос функцията и предназначението на разследващата журналистика. Ясно е, че всяка информация за корупция или някакво друго злодеяние, нанася ущърб върху личния живот на извършителите. Но те са се лишили от правото на личен живот в момента, в който са посегнали на обществения интерес. Само че правителството не се интересува от обществения интерес. То иска да ликвидира журналистиката, и най-вече една определена журналистка, която се нарича Елена Йончева. Защото тя заплашва да разруши рахатлъка на грабителите от ГЕРБ, заради които страда целия народ.

Щяло да се преценява и дали данните са за лица, заемащи висши публични длъжности, т.е. политици, магистрати и др. Е, дойдохме си на думата. Никой вече не може да каже или напише нищо срещу Борисов, Цветанов или който и да е друг герберски политик, защото или ще го обиди, или ще наруши правото му на защита на личните данни, или нещо друго, каквото се сетите.

Ето затова президентът Радев връща допълненията към този закон.

Щяло да се съобразява и дали информацията е за лица, чиито действия имат влияние върху обществото”, без да се дава ясна дефиниция кой попада в този кръг. Тук сигурно се търси още веднъж защита на така наречените герберски „остриета“, които гневят народа всеки ден. Но вече и в социалните мрежи за тях няма да може да се напише нищо. Защото вече няма да изтриват само профила. Искат да изтрият и самите хора, които изразяват свободно мнението си. Чрез съдебни процеси, грамадни глоби, затвор и т.н.

Но тази нова манипулация на отиващото си правителство, няма да му помогне. Само ще разгневи още повече хората. И ще ги накара да го изхвърлят много по-рано, отколкото самите те са очаквали.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

3 thoughts on “Президентът ОБЯВИ: Правителството иска да СМАЧКА Елена Йончева чрез…Ето СМАЙВАЩИТЕ факти!

  1. ДАНО ПОНЕ ТОЗИ ПЪТ НЕ МИНАТ ЧЕНГЕДЖИЙСКИТЕ НОМЕРА НА ГЕРБ…..“ЗМИЯТА ХАПЕ НАЙ ЖЕСТОКО , ПРЕДИ ДА УМРЕ“ !

  2. Ние, Българите, изгонени в чужбина от постиженията на герб. каза:

    Все пак умният ще спечели. Не знаят с кого се захващат. Но този път ще го разберат….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *