Русия обяви пълен контрол над Соледар, Белият дом с официално изявление

Свят

Министерството на отбраната в Москва обяви за превземането на Соледар от руските войски на 12 януари вечерта, предават информационните агенции.

Контролът над Соледар дава възможност да се вкарат в „котел“ частите на въоръжените сили на Украйна, останали в Бахмут (Артемовск), и да се прекъсне снабдяването на украинските войски в града, поясниха от руското министерство на отбраната.

Щурмовите отряди на ЧВК „Вагнер“ разчистват кварталите и подземните комуникации в западните покрайнини на Соледар. Днес руски части са влезли в населеното място Сол и са установили контрол над депото на едноименната железопътна станция, съобщават руските анализатори от „Рибар“ в сводката си за състоянието на фронта към 12 часа българско време в петък.

Съгласно данните на специалистите, в северозападната част на Соледар се водят активни битки в южните покрайнини на Красная гора и в Парасковиевка близо до река Бахмутка. След установяването на контрол над жп гара Сол, село Благодатное фактически вече е отрязано от линиите за доставки от Северск и Бахмут.

Според информацията на „Рибар“ се забелязва активизация на боевете в Бахмут и неговите предградия. След влизането на ЧВК „Вагнер“ в село Опитно позицията на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в града се е влошила.

В Минковка е оборудван резервен команден пункт за консолидираната група и се очаква на направлението да пристигнат силите на 116-та бригада на териториалната отбрана на ВСУ от Сумска област.

Посочва се, че в резултат на активното настъпление на Въоръжените сили на Руската федерация (ВС РФ), украинците са загубили контрола над два ротни и два взводни опорни пункта в Бахмут, Клещеевка и Красная гора.

Само на 12 януари потвърдените загуби на украинските формирования в Бахмут възлизат на 100 души, а ранените са 39. За укрепване на позициите се очаква в близко бъдеще да бъдат прехвърлени 600 мобилизирани без боен опит, твърдят руските анализатори.

Белият Дом с официално изявление

Вашингтонската администрация смята, че завладяването на Соледар и Бахмут от Русия няма да има стратегическо значение. Това заяви Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, на редовен брифинг.

„Не можем да потвърдим съобщенията, че той е паднал – отговори той на въпрос дали Вашингтон е готов да признае, че руската страна е поела контрола върху Соледар – Виждах руски изявления по този въпрос. Украинците казват, че всичко е различно. Ние не поддържаме присъствие на място, така че не мога да потвърдя това.“

Кърби нарече Соледар „малко селце в Донбас“.

„Вярваме, че руснаците се интересуват от него по две причини. Първо, защото смятат контрола над него за важен от гледна точка на възможността да превземат и след това да задържат Бахмут. Освен това има солни мини. Така че ние вярваме, че има и икономически интерес <…>“, посочи говорителят на Белия дом.

„Не знаем как ще се развиват нещата по-нататък. Така че няма да прогнозирам провал или успех в този случай“, отбеляза Кърби. „Но дори ако Русия превземе Бахмут и Соледар, това няма да има стратегическо въздействие върху самата война“, уверен е той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *