Сензационно РАЗКРИТИЕ: Борисов ЗАМЕСЕН в нова енергийна ДАЛАВЕРА! Вижте ТУК!

България отблизо

В края на месец януари, разярени работодатели заявиха, цитирани от news.bg, че цената на тока за бизнеса скача с 30% до 60% от началото на месец февруари. Тогава те обявиха, че готвят големи протести, съвместно със синдикатите.

На пресконференция, председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев заяви, че цената на тока за бизнеса се увеличава спекулативно. Тогава той нарече държавната енергетика „мафиотска организация, която трудно може да се преструктурира“.

Почти същото каза и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от news.bg. Според него, българската енергетика има свръхвъзможности, в същото време няма търсене на електроенергия, а цените се покачват. Данев нарече това „икономическа шизофрения, която се дължи на лошо и порочно управление“.

Работодателите се жалваха още, че министър Петкова обсъжда с турския посланик износ на ток за Турция. И то при положение, че се готви увеличение на цената на тока за бизнеса с 30% до 60%.

В отговор на тези обвинения, Теменужка Петкова заяви, че мафия в енергетиката няма. И че от думите на бизнеса така и не е станало ясно, кои са тези фирми, които предлагат 120 – 140 лв. на мегават, при положение, че цената му е около 76 лева. Тя изрази недоумение, че работодателите не са сезирали Комисията за защита на конкуренцията.

Асоциацията на работодателите, обаче, е сезирала КЗК още на 25 януари. В писмото си, работодателите посочват, че основните доставчици на електроенергия на свободния пазар са АЕЦ „Козлодуй ЕАД“, НЕК и ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД. Тяхно е около 54% от годишното производство на ел. енергия у нас. Тези две компании осигуряват около 92% от ел. енергията, предлагана на свободния пазар.

Затова, твърдят работодателите, средната цена за един мегават от производителя е около 62 лева. А на Българската независима енергийна борса тази цена изведнъж скача до 78 лв. за мегават. Тогава работодателите изразиха съмнение за вероятно координирано поведение на двете централи Козлодуй и ТЕЦ Марица Изток 2, което е довело до продажба на електроенергия на цени значително надвишаващи добрите практики. Което, казано с думи прости, се нарича „картел“ или сговор на монополистите да подържат винаги висока цена, за да реализират свъхпечалби, одирайки кожата от гърба на потребителите.

Но това не е всичко. Работодателите поискаха оставката на министър Петкова за несправяне с нейните задължения като министър. Те посочват, цитирани от blitz.bg, че на 2 февруари в ефира на БНТ, министър Петкова си е позволила да изрече серия неистини. Петкова говорела за свободен пазар на електроенергията, върху който държавата не можела да влияе. Но удобно пропускала факта, че на същия този „свободен пазар“ участват само две дружества, собственост на държавата, които продават на борса, също собственост на държавата.

Проследихме тези баталии между правителството и работодателите, защото когато те се карат, обикновените хора могат да научат много неща от кухнята. Така става ясно, че държавните производители АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ Марица Изток 2 произвеждат ток на цена около 62 лева за мегават. А, когато токът стигне до държавната борса, някакви неведоми „търговци“ изведнъж и без никакви основания вдигат цената до космическите 120 – 140 лева за мегават.

Какви са тези мистериозни „търговци“, работодателите не знаят, въпреки че те купуват ток от тях. Министър Теменужка Петкова също не знае кои са тези „търговци“, макар че Козлодуй и Марица Изток 2 са държавни дружества и правителството на Борисов има задължението да контролира работата на тези дружества. Какво излиза? Цената на тока се вдига всяка година, но никой от оторизираните органи не знае как и защо става това.

Така, дори и на най-непосветения става ясно, че има нещо гнило в продажбата на ток у нас. Валери Симеонов, който както винаги знае всичко, повдига малко, плътно затворената завеса на продажбите на ток. Той заявява с апломб, цитиран от blitz.bg, че американските централи ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 изсмукват държавния бюджет. Но с американците, договори за космически изкупни цени е сключвала държавата.

А Борисов цели 8 години твърди, че тези договори не можело да се прекратят.

Изведнъж, на 6 февруари, Делян Добрев, който още е председател на парламентарната комисия за енергетика, заявява, цитиран от dir.bg, че на свободния пазар ще излязат ТЕЦ-овете, ВЕИ-тата и американските централи. С тях договорите за преференциално изкупуване на ток ще бъдат прекратени. И ангажимент на държавата е, твърди Делян Добрев, да забърза преговорите с ЕК, за да може в сравнително кратък срок, американските централи да излязат на свободния пазар.

Сега май става ясно и защо герберите не искаха да приемат оставката на Делянчо. Да не би да е, защото и той е в енергийната далавера, заедно с шефа си Борисов?

Това означава, че договорите с американските централи е можело да бъдат прекратени от Борисов още преди 8 години. Но той, заедно с Делян Добрев, са въвеждали българската общественост, меко казано, в заблуждение, твърдейки, че тези договори нямало как да се прекратят. А сега, изведнъж – има как?!

С други думи премиерът Борисов тайно е увеличавал цената на тока, заблуждавайки хората в България.

Така „най-добрият“ премиер се е „грижил“ за българския народ. И ще продължава да го прави, ако не го спрем.

Автор Иво Македонски, istinata.net

loading...

Tagged

1 thought on “Сензационно РАЗКРИТИЕ: Борисов ЗАМЕСЕН в нова енергийна ДАЛАВЕРА! Вижте ТУК!

  1. Този, който твърди, че посредникът/ в случаят ен. борса/ продава на цена по-ниска от придобиваната, е ПРЕСТЪПНИК. Престъпници са тези, които търгуват със здравето, с образованието, с нравствените и духовни ценности, наземни и подземни природни богатства, с правораздаването, със сигурността… Престъпниците рано или късно получават заслуженото, защото винаги има възмездие, защото има баланс на развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *