Социологическо проучване залепи звучен шамар на Борисов и патриотите

България отблизо

Агенция Медиана излезе с ново експресно проучване в началото на парламентарния сезон. ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5 процента.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно е усетена при Обединените патриоти. Те са загубили над 3 % от електоралния си потенциал в рамките на месец. „Воля продължава постепенно да губи симпатизанти и вече е под 2 %. Две партии успяват да изплуват над психологическата граница  – „Демократична България“ и „АБВ“.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила и не се наблюдава сериозно влияние на ДОСТ на Лютви Местан сред този електорат. Събитията от последния месец сериозно са ударили върху авторитета на управляващите. На практика всички представители на управляващите  бележат сериозен спад в доверието сред народа.

Само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинета да изкара пълен мандат са намалели с близо десет процента (с 6 % последния месец). Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37 %) и желаещите т си отиде предсрочно (29 %) е само 8 %. (При 20 % преди три месеца).

Намаляват се оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще. Вероятно, влиян оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период. На този фон не се наблюдава драстично разместване на електоралните нагласи. ГЕРБ губи един процент от електоралната си подкрепа и върви надолу.

С три процента е спаднало доверието в президента Радев от 69  на 66. Доверието в Корнелия Нинова се е увеличило с 1 процент, а при Борисов е паднало с цели 6 и в момента е 42.

Може би цифрите не са това, което са и при някого са понадути, а при друг изкуствено свалени. Все пак знаем как и за кого работят социолозите.

Но и така картинката е достатъчно красноречива.

Даже и според стъкмистиката става ясно, че българите не желаят да бъдат повече управлявани от ГЕРБ.

И от безпринципната коалиция с партиотите.

loading...

Tagged