Става страшно: САЩ започват тренировки на своите ядрени сили, Русия отговаря с непобедимо оръжие!

Свят

Съединените щати неочаквано са вдигнали в небето „самолети на Страшния съд“. Над северната част на страната са забелязани едновременно шест Boeing E-4B на американските ВВС.

 

Този факт не остава незабелязан и предизвиква сериозна загриженост, тъй като полетите на американските стратегически бомбардировачи B-52 в небето също се засилват.

„В момента няма официални изявления на САЩ по въпроса, но предвид траекториите на полетите експертите предполагат, че става въпрос за тренировки на американските ядрени сили“, пише avia.pro.

Целите и задачите на ученията са неизвестни, а също така не е ясно дали ученията са били наблюдавани от руската страна.

Неофициално, „Самолети на Страшния съд“ са наричани клас самолети, които се използват като команден пункт в случай на ядрена война, бедствие или друг широкомащабен конфликт.

Само две страни в света, САЩ и Русия, разполагат с такива самолети. САЩ имат Boeing E-4B „Nightwatch“, наречен NAOC (National Airborne Operations Center).

Тези самолети са предназначени за президента, министъра на отбраната и други висши военни ръководители на САЩ в случай на ядрена война, ако наземните структури за управление бъдат унищожени или повредени.

При условие че се зареждат с гориво във въздуха, тези самолети могат да останат в полет в продължение на една седмица, а цялото оборудване на борда им е защитено от последиците от ядрен взрив. На борда могат да се намират до сто души.

Един от четирите американски E-4B винаги е напълно готов за излитане в рамките на минути. По време на задграничните пътувания на президента „самолетът на Страшния съд“ го придружава, както и адютантът с „ядреното куфарче“.

Ако държавният глава или ръководителят на Пентагона загине, е предвиден сценарий за незабавно прехвърляне на командването на войските на друг високопоставен човек. В САЩ E-4B се наричат още „doomsday planes“ („самолети на съдния ден“).

Четири такива самолета са на въоръжение във ВВС на Съединените щати (USAF) и са причислени към 1-ва ескадрила (Squadron) (1ACCS) на 55-о въздушно крило във военновъздушната база Офът, Небраска.

Екипажите на E-4B и наземното обслужване са част от Въздушното бойно командване (Air Combat Command) на ВВС на САЩ, което взаимодейства със стратегическото командване на САЩ USSTRATCOM. Характеристиките на E-4B са класифицирана информация.
19fortyfive: Русия използва непобедимо оръжие срещу украинската армия.

На 9 май, когато цяла Русия празнува годишнината от края на Втората световна война, въздушно-десантните руски войски поразяват обекти на ВСУ на територията на Одеса. Военновъздушните сили използват свръхвисокоскоростни ракети „Кинжал“, пренасяни от самолети Миг-31.

При нападението са използвани и ракети X-22, разработени още в съветската епоха. Изстреляни са общо до седем бойни глави. Както пише експертът на 19fortyfive Брент Истууд, според руския генерален щаб „Кинжал“ се счита за непобедима система със скорост на ракетите, преминаваща 10 Маха.

Въпреки че технически не става дума за хиперзвукови оръжия – технологията, с която разполагат хиперзвуковите комплекси, отсъства при тази система. Въпреки това украинската противовъздушна отбрана няма отговор на „Кинжал“. А противовъздушната система на САЩ няма отговор на хиперзвуковите ракети Циркон и забиващите се в дълбините на земята ракети Кинжал, които унищожават наземните центрове за вземане на решения.

„Най-вероятно руснаците няма да използват „Кинжал“ като свое основно оръжие във войната с Украйна – ракетите са скъпи и не се произвеждат в големи количества. „Кинжал“ може да носи ядрен заряд. Изстрелването му в Деня на победата може да се разглежда като символично действие“, пише Брент Истууд.

Руски разузнавачи са открили и поразили сграда, в която украинските бойци са установили временен щаб.

Сградата е ударена с тежка огнехвъргачна система ТОС-1А.

loading...

Tagged

1 thought on “Става страшно: САЩ започват тренировки на своите ядрени сили, Русия отговаря с непобедимо оръжие!

  1. Добре е да помислят къде ще кацнат след седмица във въздуха. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.