Тома Биков обвини президента: Той създаде политическата криза! Застана на страната на партийките на протеста, за да се облагодетелства!

България отблизо

Президентът от една година се опитва да предизвика политическа криза – честито, успя. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС пред журналисти в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

„Отговорността е изцяло на президента и тя не е от днес. Той е един от факторите, които доведоха до тази патова ситуация, която ще бъде платена от всички граждани. Този човек от една година се опитва да предизвика политически криза. Честито! Успя. Сега да бъде така добър да съдейства, за да не стигнем и до конституционна криза, защото има такъв потенциал“, каза още Тома Биков.

„Ако някой си мисли, че губи избори, защото му е виновен Изборния кодекс, ще му го кажа директно: избори се губят, защото хората ти нямат доверие. Имаш 10 или 15 %, защото останалите не гласуват за теб. Какъв е Изборният кодекс няма никакво значение.

 

Важен е Изборният кодекс за това изборите да бъдат признавани и да се генерира доверие в институциите и демокрацията. Не казвам, че го злонамерено. Част от тези предложения са плод на дълбока некомпетентност и посредственост и неразбиране на този процес, което не е оправдание в никакъв случай“, посочи още Тома Биков.

 

Очевидно този парламент няма потенциал да излъчи правителство. Ние опитахме в тази тежка ситуация да предложим адекватно правителство. За съжаление нито една партия не го прие. Оттук нататък виждаме безпомощност”, каза Биков.

Не може да се поставя под риск целия изборен процес, защото тези промени, които бяха гласувани вчера в правната комисия, рискуват нормалното провеждане на избори и поставят под въпрос тяхната легитимност. Изборното законодателство буквално се пренаписа фундаментално за една нощ. Това е абсолютно ненормално. Президентът да назначава състава на ЦИК – това никога не е било. Нашият изборен процес се е основавал на това партиите да се самоконтролират.

 

Въпросът е кой ще контролира кандидатът за президент. Как ще се осъществят всички предложени промени? Накрая ще се окаже, че сме провели нелегитимни избори и от политическа криза ще влезем в конституционна, и изобщо криза на демократичното управление, което би било престъпление срещу българските граждани”, каза Биков.

Точка първа в дневния ред трябва да бъде избор на Министерски съвет, каза той и обяви, че ГЕРБ – СДС са имали няколко мотива да не подкрепят програмата за работа на Народното събрание.

 

Според него, за да има истински дневен ред на едно Народно събрание,  то би трябвало да излъчи първо кабинет. „Очевидно това Народно събрание няма потенциал да излъчи правителство. Според него, когато предлагаш социални, икономически закони, първо трябва да си излъчил правителство, за да се знае кой ще ги изпълнява.

Биков определи като пълен абсурд в момента да се предлагат закони при положение, че тези партии, не са излъчили кабинет. „Да излъчат кабинет и тогава да предлагат всичко останало. Това е дневният ред. Точка първа в дневния ред е избор на Министерски съвет. Това трябва да бъде“, допълни още Тома Биков.

ГЕРБ ще гласува „въздържал се“ за програмата, не знам за БСП и ДПС, каза още той.

Според него е имало възможност за правителство преди няколко дни.

 

„Само че всички отказаха изобщо да разговарят с нас. Ние трябва да си извадим поуките от тази ситуация, в която се намираме. Нашата система, която е пропорционална, предполага коалиционност. Това разделение партиите на статуквото и партиите срещу статуквото е абсолютно измислено. За така наречените партии на статуквото, са гласували повече хора, отколкото за тези, които са се обявили против статуквото. Ако няма диалог между политическите партии, ако няма елементарно ниво на разговор, ще бъдем в тази ситуация много дълго време. Цената за това ще бъде много висока“, каза Тома Биков.

Той коментира и действията на БСП и ДПС, които отхвърлиха програмата за работа на парламента. „Всеки има своите мотиви, това е нашият мотив. БСП, пак казвам говорят и за актуализация на бюджета. Няма как да бъде направена актуализация на бюджета от правителство в оставка.

 

Това означава сегашното правителство, което ще си отиде след няколко дни, да определи политиките на държавата докрая на годината, а да не може да ги изпълнява. Няма как да поемем ние такава отговорност. Ако някой друг има желание да прави актуализация на бюджета, да направи правителство“, подчерта Тома Биков.

По думите му новите мерки по време на икономическата криза са най-важните въпроси и никой не се занимава с тях.

 

Президентът трябва да даде мандата на „Демократична България“ и ако не могат да направят правителство – час по-скоро да отиваме на избори, посочи той.

„Президентът от тук нататък трябва да даде мандата на „Демократична България“, които в предизборната кампания заявяваха многократно, че искат да направят правителство и искат да сформират правителство с третия мандат, който да носят те и който да получи подкрепа от останалите политически сили. Смятам, че президентът трябва да им даде тази възможност.

 

Очевидно, че БСП и останалите партии ДПС и „Мутри вън“ няма да са в състояние да направят това. Нека се направи този последен опит. Ако те не могат да направят това, или се отказват по някаква причина, защото са си променили мнението, час по-скоро да връщат мандата и да отиваме на избори. Всеки загубен ден, а в момента, единственото, което правим е да губим време, струва много трудности и пари на българските граждани. Нека помислим малко и за тях, защото в последния един месец, ние мислим само за себе си, а не бива“, каза още Тома Биков.

На въпрос дали ГЕРБ – СДС ще даде подкрепа на „Демократична България“, Тома Биков заяви, че могат да обмислят този въпрос, когато се види програма и структура на такова правителство.

 

Време е партиите да се събудят, да влязат в политиката и да излязат от сънищата и въображаемите си фикции, каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС .

Той направи извод от създалата се ситуация в парламента и в държавата. „Изводът е, че първата политическа сила, е първа. Втората е втора. Третата е трета“, заяви Тома Биков.

Според него има сблъсък на реалността с въображението на някои хора. „Някои си мислеха, че от пета позиция са първи, други от втора, че са първи. Сега се видя, че първия си е първи, втория си е втори, третия си е трети. Време е да се събудят и да влязат в политиката и да излязат от сънищата си и от въображаемите си фикции, с които си мислят, че могат да съществуват в политиката и в живота“, заяви още Тома Биков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *