Украински войници се оплакват: Пратиха ни в Донбас на заколение! И видео!

Свят

101-ва бригада на украинските въоръжени сили е изпратена на фронта неподготвена, а също така бойците трябвало да се снабдяват с облекло и храна сами. Политологът Юрий Романенко написа за това на страницата си във Facebook, съобщава украинското издание „Страна“.

 

„В Youtube се появи обръщението на войници и офицери от 101-ва бригада на ВСУ относно сериозни проблеми във формирането и управлението на бригадата. В страницата ми в Телеграм темата събра много коментари, включително на войници и роднини от 101-ва бригада. Ето защо, всичко, което се казва там, е вярно“, казва Романенко.

Политическият анализатор заявява, че тази бригада е изпратена на фронта напълно неподготвена.

„90% от тях са именно такива. Това са хора, които не знаят как да боравят с автомат, а биват изпращани направо в окопите. Два дни след получаването на призовката и вече сте в Донбас. Познавам точно такива случаи в тази бригада. Какво ще кажете за инженера, който е работил в „Боинг“ с доход от 150-200 хил. гривни на месец и е попаднал в окопите?

– Или ИТ работниците, които са плащали по 150-200 хиляди гривни месечно данъци? Къде е логиката? Бойците от бригадата се хранят и оборудват със собствени средства. Това не е само 101-ва бригада. Познавам още няколко бригади, в които цари същото“, пише Романенко.

Политологът нарича военните комисари от Закарпатието „истински престъпници“, защото „вземат всички подред“.

„Това вече доведе до масови протести в Хуст, където хората бяха вкарани в 101-ва бригада. И в Ужгород също. Тази политика убива потенциала за мобилизация. Хората, които знаят, че с тях се отнасят като с добитък, ще избягват мобилизация“, обобщава Романенко.

Според него е необходимо да се направят сериозни организационни изводи по отношение на тази ситуация.

„Войната ще бъде дълга. Безхаберността демотивира войниците. Това отслабва Украйна. Това обижда Украйна. Всичко това трябва да бъде изкоренено“, пише Романенко.

https://youtu.be/vn6Vg91FeDA

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *