Британски вестник разкри смъртоносен капан за западните самолети в Украйна

Свят

В края на октомври руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че самолетите A-50 AWACS и страховитата противовъздушна ракетна система С-400 започват съвместна работа в Украйна. 

 

Техният тандем направи възможно откриването и свалянето на 24 западни самолета в рамките на 5 дни. Сега съвместната им работа започна да се признава и от западното разузнаване, което нарече този тандем смъртоносен капан за изтребителите в Украйна.

На 17 ноември 2023 г. разузнаването на британската армия съобщи, че Русия е започнала да използва A-50 в нов оперативен капацитет над Украйна.

Този усъвършенстван самолет в момента се използва за идентифициране на цели за С-400, руската наземна ракетна система земя-въздух с голям обсег на действие – казва World Defense News.

Както беше посочено, основната функция на A-50 традиционно е била координацията на изтребителните самолети.

В тази нова роля обаче самолетът AWACS използва възможностите си за подобряване на ефективността на наземните системи за противовъздушна отбрана.

Работейки на голяма надморска височина, радарът мощният руски самолет[НАТО обозначение A-50] може да открива вражески самолети на значително по-големи разстояния от наземните радари.

Това се дължи на способността им да виждат отвъд кривината на планетата, тоест отвъд хоризонта, като по този начин осигуряват по-ранно откриване и по-широка зона за наблюдение – пояснява изданието.

Предполага се, че включването в действие на този тандем/ страшната ракетна система С-400 и самолетът А-50, който моментално открива целите/ може да се дължи на възможното разполагане в Украйна на нови партиди бойни самолети, предоставени от Запада. И руските ракетни системи С-400, заедно с командните разузнавателни самолети А-50 са предназначени да станат екзекутори на всеки западен изтребител, пресякъл границата на Украйна.
Тази нова стратегия е лишена от всякакви рискове. Просто руснаците чакат появата на западни самолети в Украйна и моментално ги унищожават. Разполагането на тези две смъртоносни за западните изтребители руски ракетно-самолетни и дронови системи по-близо до фронтовите линии показва, че Русия гарантира ефективността на своята мрежа за противовъздушна отбрана.

Този ход може да направи безполезни западните бойни самолети в Украйна– смята британското разузнаване.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *