ДАНС шамароса Кирил Петков! Ето какво направиха

България отблизо

ДАНС излезе с позиция във връзка с „некомпетентни, неверни и подвеждащи коментари по отношение на работата на Държавна агенция „Национална сигурност“.

От агенцията не посочват поименно към кого е насочена позицията, но вероятно е по повод изказванията на бившия премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков относно работата на службите у нас , че не са достатъчно активни в борбата с руския шпионаж.  
По-рано през деня Петков обясни пред Нова телевизия, че ДАНС  се е забавила с изгонването на предстоятеля на руската църква в София и на други двама свещеници заради шпионска дейност.

Ето и пълния текст на позицията:

„Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е специализиран орган към Министерския съвет на Република България за изпълнение на политиката за защита на националната сигурност, чиито приоритети се задават от висшите органи на държавната власт (съгласно чл.5, ал.1 от Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност).

Спазвайки стриктно законите на Република България и възложените й от държавните власти задължения, в компетенциите на ДАНС е да извърши точна преценка и анализ за начина на тяхното изпълнение“, информират от службата.

„За изпълнение на законово определените си задължения служителите на ДАНС използват специални методи и средства, умения и качества, придобити в процеса на работа и надграждани ежедневно в специализирани обучения и в споделените дейности с партньорски служби. Изграждането на ефективен служител отнема години. Ежедневното натоварване и отговорността на всеки служител са огромни. Ресурсите на Агенцията са насочени към изпълнение на огромен брой законово регламентирани ангажименти„, заявяват от ДАНС.

„Безотговорно и опасно е когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти, разпространявайки при това и класифицирана информация, която е защитена със закон„, гласи позицията на ДАНС.

„Подобни изказвания са във вреда на сигурността на българските граждани и на държавата, уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждестранните партньори Службите за сигурност са имунната система на една държава и воденето им към разруха с думи и действия е пагубно за държавността и за гражданите. Нека вместо това се стремим към изграждане на култура на сигурност, към стабилност и просперитет на България“, се подчертава в позицията на ДАНС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *