Дмитрий Медведев призова за безкомпромисно отношение към войници от НАТО в Украйна

Свят

Военните на НАТО, изпратени в Украйна, ще бъдат задължени да изпълняват заповедите на ВСУ, което означава, че ще станат част от редовните сили, които се сражават срещу руската армия.

Това разкри заместник-председателят на Съвета за сигурност и бивш президент Дмитрий Медведев на страницата си във ВКонтакте.

Във връзка с това той предлага тези военни да се смятат за законни врагове. „А по отношение на тези чуждестранни гниди, за разлика от някои от нещастните украинци, принудително призовани на война, може да има само едно правило. Не ги взимайте в плен!“ – пише Медведев.

Освен това бившият руски президент предложи за всеки убит „войник на НАТО“ да се дава „максимален бонус“, както и да не се дават телата на убитите бойци на техните роднини.

В края на февруари френският президент Еманюел Макрон за първи път публично не изключи възможността за изпращане на европейски войски в Украйна. „Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, предвиден и одобрен начин.

Но нищо не може да бъде изключено в бъдеще„, заяви тогава той.

Изявлението на френския президент беше критикувано както в Русия, така и на Запад. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че НАТО не планира да изпраща войски в Украйна и че алиансът не е страна в конфликта, нито пък негови съюзници. Кремъл заяви, че появата на натовски военни в Украйна ще направи конфликта с Русия неизбежен.

По-късно френското министерство на отбраната уточни, че Макрон не е имал предвид изпращане на военни за участие в сражения, а е говорел за обучение и подпомагане на ВСУ да използва западно военно оборудване и разминиране като част от разширяването на подкрепата за Киев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *