ЕС даде заден. Правим коалиция за Украйна, а войници ще видим кога

България отблизо

На равнище ЕС няма решение за изпращане в Украйна на войски, включително пехота. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан със снощните изявления на френския президент Еманюел Макрон.

Говорителят приветства обявената от френския президент коалиция за доставка на ракети с голям обсег и посочи, че Украйна има нужда от такова оръжие. Доставки на оръжие от държави извън ЕС се обсъжда, европейските страни решават дали общият бюджет може да покрива подобни разходи, допълни той.

 

„Видовете военна подкрепа за Украйна са суверенно решение на държавите от ЕС. Държавите от ЕС потвърдиха това решение многократно. Само част от оказваната помощ преминава през равнището на ЕС“, поясни говорителят.

Той обобщи, че оказваната двустранна помощ се преценява от държавите в ЕС, тяхна е оценката с какво най-добре могат да подкрепят Украйна.

По-рано шефът на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че НАТО няма планове да изпраща бойни части в Украйна.

Столтенберг посочи, че съюзниците от НАТО предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна. „Правим това от 2014 г. и го правим още повече след пълномащабната инвазия. Но няма планове за бойни части на НАТО на място в Украйна“, категоричен бе той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *