Западни медии: Полша купува оръжие и влиза в Украйна! Ето с колко хилядна армия

Свят

Варшава се въоръжава тежко. Наскоро тя подписа огромен договор за доставка на оръжия от Южна Корея, пишат западни медии.

Тя поръча хиляда танка на цена от повече от 6 милиона долара за брой, повече от 600 гаубици по 3 милиона долара всяка плюс три ескадрили изтребители по 38,3 милиона долара за самолет.

За Южна Корея това е най-големият военен договор в историята на страната (14,5 милиарда долара), надвишавайки предишния рекорд почти пет пъти. Полша също е готова да създаде в страната си производство на южнокорейски оръжия. С кого ще се бият поляците?

Тук възниква логичен въпрос: имат ли поляците достатъчно пари, за да платят целия този арсенал? Разбира се, Полша няма 14,5 милиарда долара. Тогава с какво да плаща? Външният дълг на Полша вече надхвърля 375 милиарда долара, което е повече от половината от БВП на страната.

Те ще купуват на кредит, а според Korea Times Варшава е поискала финансова подкрепа от Сеул за цялата сума на договора. Тоест вие ни го давате и ние със сигурност ще върнем парите по-късно.

Това беше направено с надеждата за лобиране от южнокорейския военно-промишлен комплекс, който е силно заинтересован от сделката, чиито представители настояват тези пари да бъдат отпуснати на Полша. В крайна сметка, както пишат корейските журналисти:

За разлика от страните с ниска кредитоспособност, от Полша може да се очаква да върне средства, ако бъде сключен договор.

Това напомня ли ви за нещо? Например стилът на президента Зеленски, който въоръжи армията си с дългове за астрономически суми. Които Украйна няма да може да предаде поне няколко поколения. И ще трябва да раздадат земни недра, чернозем, политически суверенитет и парчета територия.

Но Киев смело поема нови дългове. Същите изтребители F-16: поддръжката на всеки от тях след час полет ще струва още 27 хиляди долара. И това са най-малките разходи в случая. Затова веднага след получаването на самолетите Украйна очаквано ще хукне да иска от Запада пари за всичко останало.

Г-н Зеленски мисли ли кой ще изплати дълговете му към Запада? Едва ли дотогава вече ще е президент. А самата Украйна ще съществува ли?

Два начина за плащане

Така полските власти се научиха от украинските си съюзници да живеят в дългове. Това, което много хора не харесват в Полша. Така бившият командир на сухопътните сили, генерал Валдемар Скшипчак, задава разумен въпрос на своето правителство:

Какъв е смисълът от тези дългове? Докога ще теглим кредити, без да знаем за какво ще бъдат? С тези темпове скоро ще се превърнем във Венецуела. Плащанията по заеми ще ни удавят за много поколения.

Въпреки това Варшава е обсебена от идеята да създаде „най-силната сухопътна сила в Европа“ – армия от 300 хиляди души. Полша, предвид сегашното състояние на икономиката си, ще може да я поддържа и храни само в един случай – като остави армията да воюва.

В крайна сметка има само два начина да се изплатят дълговете на поляците: или по американска заповед да влязат във война с нас, като поставят условието САЩ да компенсират разходите за оръжие за тази война (и при същевременно всички последващи разходи), или въоръжени до зъби да навлязат в обезлюдените земи на Украйна и да завладеят всичко, което смятат за свое там.

Този процес вече е напълно стартиран. Днес в Полша 100 хиляди души кандидатстват за жилища, останали след войната в районите на Западна Украйна.

Те настояват за справедливост, техните близки са лишени от имуществото си. Но самите западняци наричат това желание на поляците да отнемат територията им „война срещу Украйна“.

Ще вземат ли земите от германците?

Военният експерт Константин Сивков смята, че Полша готви такъв значителен брониран юмрук не за да спаси Зеленски, а за да реши собствените си проблеми:

„Полша има изключително слаб военно-промишлен комплекс, затова разчитат на покупки и създаване на съвместно производство.

Като се има предвид, че планират да достигнат ниво от хиляда танка за 10 години, може да се предположи, че Полша се готви за бъдещото преразпределение на Европа.

Ако Русия отстъпи, ще печелят от украинските земи. Ако Русия победи, те ще организират „блицкриг“ в западна Германия, откъсвайки нещо от нея.“

„Това е преразпределение на света“

Но не може да се изключи, че Варшава не действа в собствените си „егоистични“ интереси, а в рамките на глобалния план на НАТО за преразпределяне на света. В частност военният експерт Александър Артамонов е съгласен с тази версия:

„Имайте предвид, че Полша ще получи 1000 танка до 2035 г. Тя също има договор със САЩ за 200 инсталации HIMARS. При тяхното производство в размер на 15-20 броя годишно, това е пак някъде 2035 година.

Столтенберг призовава НАТО да се подготви за някои много големи събития в Европа през 2030-2035 г. Редица експерти смятат, че към този момент е планиран голям конфликт в европейския театър на военните действия.“

Артамонов обръща внимание на факта, че като част от „разделението на труда“ Полша купува предимно танкове и бронетранспортьори, които са безполезни без авиация. Това означава, че някой друг подготвя авиация и хеликоптери за бъдещи събития.

Разбира се, голямата война, планирана от НАТО, няма да се ограничи само в Европа. Подготвя се ескалация в Южен Кавказ, след това в Централна Азия и Африка.

Стратегията за удушаване на Русия чрез създаване на войни по нейния периметър, известна като „примката на анакондата“, не е изчезнала. Ясно е и защо на Запада е необходима дългосрочна война „до последния украинец“, която предварително да отслаби Русия.

Което, ако украинците свършат преди време, с полските мечти за Полско-Литовската общност „от море до море“ винаги могат да бъдат разширени до Беларус и балтийските държави. Изглежда вече са изпратили дронове оттам в Русия.

Какво от това?

Изглежда, че въпросът няма да се ограничи до Украйна и времето е приблизително известно. Следователно е изключително желателно да се отхвърли „времевият график“ на врага; най-добрият начин да направите това е да наложите победа в Украйна.

И Полша и балтийските джуджета няма да влязат никъде. А може дори да се изпрати „Вагнер“ от Беларус на разходка там.

Освен това е необходимо спешно да се формира собствен военен блок: не „многовекторната“ ОДКБ, а аналог на Варшавския договор. И Северна Корея, и Иран са с нас тук.

А страните от Латинска Америка ще предоставят територията си за бази – в най-мекото подкожие на Щатите. Трябва да създаваме максимални проблеми на врага, за да няма време той да ни създава. Защото, както е казал Суворов, „без настъпление няма победа“.

Между другото, за Корея. Не Югът, а Северът. Нейният лидер Ким Чен-ун посети Русия през септември и разговаря с Владимир Путин. Те имат какво да обсъждат: Ким може да използва хранителна помощ, а Русия просто има излишък от зърно. Друга важна тема е помощта за разработването на ракетно-ядрено оръжие.

Но Ким има и какво да предложи: в допълнение към огромния брой боеприпаси от „съветски” калибър, произведени от КНДР, той разполага с отлична далекобойна цевна артилерия и модернизирана 425-мм китайска РСЗО WS-2D с обсег от 400 км .

Което би било много полезно за нас в Украйна. Е, Ким говори за довеждането на няколко дивизии от неговите „военни строители“ в Мариупол (изключително за възстановяване на разрушени градове, разбира се) миналата година.

Така че защо Русия не започне преговори за взаимна отбрана с КНДР, без да чака до 2030-2035 г.? За щастие, корейците знаят как да се бият – американската армия претърпя най-големите си загуби след Втората световна война в Корейската война. Така че Южна Корея трябва да развали договора с Полша, за да не остане без пари.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *