Скандал в ефира: Д-р Гълъбова „излекува“ Емил Джасим, а причината бе…

България отблизо

Лют скандал се разрази между доктор Цветеслава Гълъбова и Емил Джасим. В ефира на NOVA NEWS те едва не се хваната за гушите, а причината бе техните различия относно паметниците и особено за Паметника на Съветската армия.

 

„Моята теза е пречупена през това, което аз правя през последните 30 години, а именно да изследвам причините за различните човешки поведения.

Не съм историк, но категорично смятам, че тези човешки поведения довели до разрушаването на Паметника на Съветската армия, депозираното искане да се демонтира монументът на Альоша в Пловдив и талибанската проява във Варна са мотивирани от нещо.

Правят го така наречените десни хора. Автентичните десни хора, които познавам, не мразят инакомислещите и не ги ограничават. Те водят спор с аргументи. Но пребоядисаните десни хора, които са деца и внуци на активни борци срещу фашизма и учили рабфаг, точно те се опитват да изтрият и своето минало, и миналото на България.

Вие сте млади хора и не знаете тази система за учене,“, така започна доктор Цветеслава Гълъбова, но бе прекъсната от другия гост в студиото Емил Джасим.

Той реагира като ужилен и явно трябваше да покаже, че е учител по история.

„Знаем, знаем“, каза той.

„Не ме прекъсвайте“, веднага реагира Гълъбова.

„Не ви прекъсвам, просто казвам, че знам“, оправда се учителят.

Гълъбова продължи като наблегна на факта, че гореспоменатите хора са получили всичко от предишната власт. И се аргументира с примери. Според нея, в тях има недоволство, че не са взели всичко от предишната власт и сега просто се подлагат на новите господари.

„Едва ли от посолството са им казали „бутайте паметника“. Ситуацията е „Моля, другарко, аз съм най-добрият“, добави тя.

„Аз глупости няма да обсъждам“, отсече Джасим като изключи възможността за всякакъв диалог с негово участие.

„Тук не става въпрос за човешкото поведение. Г-жа Гълъбова много точно каза, че не е историк и не познава историческите факти“, коза Джасим, и тук той бе прекъснат.

„Но не говори глупости г-жа Гълъбова и недейте да говорите по този начин“, защити се Гълъбова.

После учителят по история продължи да развива тезата си за паметниците.

„Съветските паметници нямат място в България. Паметникът на съветския окупатор, монументът на окупаторската чужда армия, не е разрушен, а е демонтиран по всички правила. Той трябва да отиде в музея за социалистическо изкуство, където водя учениците си редовно, защото е хубаво да се види. Там е на Ленин фигурата, там е червената петолъчка”, добави той.

По думите му съветските паметници не са монументи на историческо събитие.

„Историята не е наръч от схващанията на различни хора, тя е сериозна наука. Психиатрията и психологията също. Даже твърде сериозни. И те ни дават отговори за много неща. Нека попитаме тогава, след като толкова не харесваме социализма какво ни пречи да бутнем всичко, построено през онези години. Защо не си съборим и блоковете, в които живеем? – попита Гълъбова.

Шефът на парламента Росен Желязков поднесе цветя на паметник във Виетнам, поднесе венец на мавзолея на Хо Ши Мин, имаше го и на снимки под петолъчки. Така че нека спрем с твърденията за умрели руски войници от фалшив алкохол. Радвам се, че господин Джасим знае какво е фалшив алкохол. Той всичко е направил като историческо проучване“, иронично заяви Гълъбова.

„За какво са тези аргументи? По какъв начин това означава, че Паметникът на окупационната армия трябва да бъде запазен“, запита историкът.

И това отприщи поредната словесна престрелка.

„Вие наричате руската армия окупационна, не познавате ли историческите факти“, отвърна Гълъбова.

„Тя е такава по документи“, каза той и бе репликиран – „Вие сериозно ли говорите, не сте ли чували за споразумението между Сталин, Чърчил и Рузвелт, въз основа на което Червената армия влиза в България“, попита психиатърката.

Спорът продължи и водещата трябваше да се намеси, за да потуши разгорещилите се страсти.

„Паметниците носят памет, каквито и да са те. И трябва да се пазят, отбеляза Гълъбова.

Естествено с тези нейни думи Джасим не се съгласи.

„Няма общо между паметници и построени сгради. Сградите имат някаква функционална стойност. Паметникът има една функция, а именно да носи памет. Въпросът е дали е памет за нещо, което се е случило или не. Руската империя и в днешния вариант използва паметта като оръжие“, говореше Джасим и бе прекъснат с въпрос.

„Вие май отричате, че е имало Втора световна  война? Кой паметник в Европа е разрушен?, попита психиатърът.

Времето им обаче изтече и спорът остана без победител. Поне на този етап.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *