Неуязвими руски крилати ракети разбиват позициите на ВСУ в Украйна

Свят

Свръхзвуковите противокорабни ракети „Оникс“ от бреговите ракетни системи (БРК) „Бастион“ получиха нови активни глави за самонасочване, което им позволява да поразяват наземни цели на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) с висока точност, съобщиха руски медии.

„Първоначално разработени като противокорабни ракети „Оникс“ благодарение на новата активна глава за самонасочване, имат способността да поразяват наземни цели на противника с висока точност“, каза събеседникът на агенцията. Друг източник на агенцията добави, че „в същото време се работи за осигуряване на неуязвимостта на „Оникс“ към въздействието на системите за електронна война на украинските въоръжени сили, което ги прави на практика невидими“.

Свръхзвуковите противокорабни крилати ракети „Оникс“ са разработени в Реутовското НПО „Машиностроение“ (част от Корпорацията за тактическо ракетно оръжие).

Свръхзвуковата универсална противокорабна ракета П-800 „Оникс“ (индекс – 3М55, експортно наименование „Яхонт“) е предназначена за борба с надводни корабни групи, както и за унищожаване на наземни цели в условия на силно огнево и електронно противодействие.

Ракетите „Оникс“ са на въоръжение в надводни кораби и подводници на руския флот, а също така се използват в системата за балистични ракети Bastion. Тези системи са били използвани за унищожаване на терористични наземни цели в Сирия и в момента участват в специална военна операция в Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *