Нинова попари Петков: Трябва да подновим преговорите с Газпром! А 60-те лева ще останат завинаги част от пенсиите!

България отблизо

Министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви, че е възможно да се очаква намаление на цената на газа и метана по бензиностанциите.

По думите й обаче България не може да се справи без руски газ и петрол за в бъдеще. И страната ни трябва да поднови преговорите за доставки от „Газпром”.

Тя коментира и какво ще се случи с пенсиите в бъдеще.

От 1 октомври ще направим преизчисляване на всички пенсии по нов начин, който е по-справедлив и отразява реалния принос на всеки като осигурителен доход и стаж. От 1 юли пенсията ще се увеличи с 10% и към нея се добавят тези 60 лв., които остават завинаги част от пенсията. Тези пари няма да зависят от ситуационни решения или волята на един, или друг управляващ“, обясни Нинова. 

Относно предполагаемата спекула на цените, вицепремиерът заяви следното:

„Ще положим всички усилия да няма злоупотреба и спекула с цената на бензина и това, което правим в подкрепа на държавата и икономиката да не бъде злепоставено чрез стремеж за бързи печалби от частни интереси. Държавата ще си влезе в ролята. Не всичко зависи от търговците, зависи и от производителите, и от контролните органи в държавата.

Тя отново декларира, че оръжия за Украйна не се изнасят и няма да се изнасят.

Позицията на Нинова за предложените от правителството мерки е, че те няма да доведат до увеличаване на инфлацията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *