Ново двадесет: Петков постави условие на президента от „Панорама“!

България отблизо

Аз не бих казал, че трябва да говорим за провал. Промяната е много трудна. Когато започнахме като служебни министри, искахме да осветлим това, че живеем в една завладяна държава. Това каза премиерът Кирил Петков в „Панорама“ по БНТ.

 

„Това е трети етап на едно продължение, което се опитваме, да изчистим задкулисието и когато успеем, промяната ще е съвсем реализуема стъпка, която ще постигнем в съвсем скоро време“, допълни той.

„В 8 часа видяхме едно море от хора. Хора, които ни вярваха и казваха: „Това е само стъпка, не се отказвайте“. Настроението вече беше друго. Дори да не беше идеално и спокойно, усетихме, че сме на правилен път. Днес още един депутат от ИТН каза, че избира България и избира да бъде част от тази промяна и не иска да натиска повече бутона заедно с ДПС и ГЕРБ. Вярвам, че в следващите дни ще има още такива хора“, каза Петков.

„Ние сме в парламента заради хората на улицата. Не съществуваме заради нещо друго. Предполагам, че следващата седмица ще има много хора по улиците, на мирни протести, в подкрепа на промяната. Нормалната държава е, когато политиците са тези, които хората виждат. Нашият проблем е че докато знаехме кой отговаря за ДБ, кой отговаря за БСП, нямахме никаква идея кой отговаря за ИТН. Дали е Тошко Йорданов, дали е Слави Трифонов, дали е някой зад Слави Трифонов“, обясни премиерът.

Според Петков е абсолютно нормално един премиер, правителство или партия да изпълни със съдържание клетвата, която е дал. Той припомни, че първия ден е казал, че ще разчита на 12 независими депутата да сложат България над всеки политически лидер.

Имаме шанс да си вземем обратно държавата. Сега е историческия момент. Това няма нищо общо с пазаруване на гласове. Когато един депутат е дал клетвата си към България, а не към Слави Трифонов, може да каже, че стои зад кауза. Ако вярвате, че каузите са по-верни за България, отколкото да я хвърлите в спирала от политически рискове, елате с нас. Леко се обидих от думички като „пазаруване“ и „пазарлък“. Единственото, което сме обещали е, че ако тръгнете с нас, ние ще докараме битката докрай“, обясни още той.

Петков коментира и отношенията между партията и президента.

„Преди година народът подкрепи президента и казаха, че няма как така да се влиза в президентската институция така. Той слезе сред тях. Сега същите тези хора казаха, че не искат ДПС, Възраждане и ГЕРБ да определят бъдещето на България. Сега е моментът, когато Радев трябва да каже, че промяната не е завършена със служебния кабинет и трябва да застане зад нас“, каза той.

Според премиерът някой подвежда президента Румен Радев.

„Когато имате едни хора, които се пазарят за обществени поръчки по най-прозрачния начин, значи някой го казва. Слави, бидейки някакъв музикант, който няма нищо общо с обществени поръчки да има толкова ясни представи как се прави една обществена поръчка. Президентът, ако не оцени правилно ситуацията, народът вижда“, каза той.

Петков каза, че никой не вади мръсното бельо на опонентите си. 

„Едно от големите обещания беше борбата срещу корупцията. Трябваше да приемем закона за КПКОНПИ. Видяхме, че г-н Цацаров си даде оставката. Това беше много лесно и трябваше просто да запълним мястото с човек, на когото имаме доверие. В ИТН има много свестни хора, но управлението каза, че трябвало да преценят, да има тази комисия, да има вето. Ние казахме, че ще го внесем, без значение дали са съгласни и излязохме недиалогичните“, посочи Петков.

Той разкри, че още през месец март партията „Продължаваме промяната“ и ИТН са спрели комуникацията помежду си. Причина за това е била кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ.

„В Солун бяха Шарл Мишел, Мицотакис и лидерите на Западните Балкани. Да, стига се с кола за 4 часа, но ако само това имате да правите за целия ден. Ние решихме, че ще обърнем всичко и работихме по 20 часа и не ни остана време да обясним кое, защо и как го правим. Имаме голямо уважение към Нинова и Христо Иванов, а те не са част от моето семейство. Решенията се взимаха на коалиционен съвет. Нинова взимаше решение от страна на БСП, Иванов от страна на ДБ, ние с Асен от наша страна, но четвъртият човек не можеше да вземе решение“, обясни премиерът.

„За да стои нестабилна тази коалиция, се говореше постоянно за Северна Македония и за някакво предателство. Повторих 100 пъти, че никой няма да взима решения, освен НС, но това не се чу. Те искаха да се повтарят тези за национални предателства. Това, което ще видите в следващите дни, ще е крайно. Аз няма да взема решение, ако не е взето от българския парламент. Единственото нещо, което ще кажа, когато съм на масата е, че щом решението не е взето, аз няма да променя българската позиция“, каза той.

Петков сподели, че газът, който се е внасят от Русия се е увеличил 4 пъти.

„Петролът дойде също с увеличение заради войната в Украйна. Храните, които са внос, също се качиха. На българските домакинства токът не се качи, а бизнесите останаха със сметки като от миналата година. Ако погледнете БВП-то, то порасна с 4% за първото тримесечие. Тази привнесена инфлация удари джоба на българина. Ето защо предложихме с 2 млрд. да компенсираме хората с най-ниски доходи. За една година минималната пенсия се е покачила с 55%. Инфлацията е 16-17-20%“, каза той.

Tagged

2 thoughts on “Ново двадесет: Петков постави условие на президента от „Панорама“!

  1. „…някой подвежда президента…“-това от собствен опит ли го казваш?ТИ ПОДВЕДЕ ПРЕЗИДЕНТА,ПРОСТО ти!!!!И не само Президента,ТИ подведе цял един народ!!!Ако „морето от хора….“се събира на 1/5 от „паркинга“ пред Цар Освободител,аз толоква ракия изпивам за вечер!Егати и моренцето!!!!Два литра!!!
    Отивай си,не ставаш!Поредното разочарение за хората,за тези,които с труда си пълнят хазната,която ТИ празниш с лека ръка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *