Политолози разкриха кога ще има правителството и какви ще са приоритетите му!

България отблизо

„Преди Коледа едва ли може да очакваме да имаме новина за сформиране на правителство, януари ми се струва по-реалистична дата, вероятно два месеца ще бъдат необходими“.

 

Това заяви в „Тази сутрин“ по bTV политологът доц. Петър Чолаков. „Публичността все още не е прозрачност“, коментира и социологът Антоний Гълъбов за начина на водене на преговорите – онлайн.

„Начинът, по който се водят преговорите съответства на секторните политики. Тези 18 теми съответстват на 18 министерства“, посочи той. „Но сякаш не е нужно електронното управление да е самостоятелна политика, а секторът труд и социални грижи като че ли връща в някаква степен социализма. Но истински сериозният политически проблем е дали, когато се стигне до отговори на въпроса как ще бъдат постигнати целите, дали тогава процесът ще тръгне в някаква друга посока“, смята социологът.

И затова е много важно, обясни той, да се заложат няколко приоритета, които да извадят страната от блатото. Такива приоритети вече са набелязани с настояването на „Продължаваме промяната“ и БСП. Те са няколко – енергетика, икономика, доходи, здравеопазване и образование.

Ако бъдат постигнати заложените цели в тези няколко области, то България ще може да тръгне напред и движението да стане необратимо, коментира доц. Чолаков.

„Вероятно ще има министри от всяка политическа сила, не очаквам да има надмощие на министри от страна на БСП от гледна точка на електоралната логика. По-голяма тежест би трябвало да има първата политическа сила от гледна точка на министерски кресла и това е „Продължаваме промяната“. Част от ключовите министерства ще бъдат от тази политическа сила“, смята политологът доц. Петър Чолаков.

Според Антоний Гълъбов форматът на тези преговори повече напомня търговските преговори, а резултатите могат да изглеждат като Коледен списък.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *