Почина Михаил Горбачов

Свят

Михаил Горбачов, последният генерален секретар на ЦК на КПСС и единствен президент на СССР, е починал на 91  години, съобщи ТАСС.

„Днес вечерта след тежко и продължително заболяване почина Михаил Сергеевич Горбачов„, съобщиха от Централната клинична болница на МВР на Русия, пише агенцията

От 2020 г. Михаил Горбачов живееше в болницата по искане на лекарите заради изключително влошеното си здраве и COVID пандемията. Той бе частично парализиран.

Горбачов ще бъде погребан до покойната си съпруга Раиса на Новодевичето гробище в Москва – така е поискал в завещанието си, казал негов близък пред ТАСС.

Политикът, който пропука леда между Запада и Изтока и пусна вятъра на промяната в съветския блок, оглави СССР през 1985 г. след поредица от бързи смени на върха на най-голямата соцдържава. Михаил Горбачов е избран след смъртта на Константин Черненко по предложение на съветския външен министър Андрей Громико. И е първият лидер на СССР, роден след Октомврийската революция от 1917 г.

Горбачов е роден в семейство на селяни на 2 март 1931 г. в с. Приволное, което се намира на 138 км до Ставропол. Има тежко детство по време на тоталитарния режим на Сталин – баба му и дядо му са били депортирани за това, че били „кулаци“. Въпреки това младият Горбачов е бил първенец на класа. След като завършва училище, активно помага на баща си в работата му в колхоза и е награден с орден „Червено знаме на труда“. Отличието му помага да влезе в Московския държавен университет, където завършва специалност „Право“. Докато живее в Москва, се среща с бъдещата си съпруга Раиса. Сключват брак през септември 1953 г. и се преместват в Ставропол през 1955 г. Неразделни са до смъртта й през 1999 г.

След като оглави СССР Горбачов опитва да осъществи мащабни икономически реформи, които бяха наречени „перестройка“. Съществена част от перестройката на Горбачов е и „гласността“ – след дългогодишната цензура и ограничаване на медиите се дава възможност на хората свободно да изразяват своето мнение, появяват се независими медии, публикуват се стотици книги, останали неотпечатани поради наличието на цензура.

През март 1990 г. Горбачов става първият (и единствен) президент на СССР, след като е избран от Конгреса на народните депутати.

Горбачов успява да демократизира страните от Източна Европа през политиката си на гласност, но перестройката не успява да реши икономическите проблеми на СССР.

Неуспехът за справяне с въоръжения конфликт за Нагорни Карабах между съветските съюзни републики Армения и Азербайджан създава предпоставки за сепаратизъм в Съветския съюз.

На 10 януари 1991 Горбачов дава ултиматум на литовския парламент да възстанови спазването на конституцията на СССР и да анулира всички неконституционни закони. На следващия ден дава заповед да бъде свалено литовското правителство, при което загиват 14 души, а над 600 са ранени. Това има много силен отзвук в Западна Европа в подкрепа на Литва.

В отговор на разрастващия се сепаратизъм Горбачов предлага създаване на нов съюз – на независимите държави, в който участието да е на доброволни начала. Подписването на новия съюзен договор е планирано за 18 август 1991 г. Твърдолинейните комунисти в партията обаче са против всякаква реорганизация на СССР и организират преврат за сваляне на Горбачов от власт.

Президентът на Русия Борис Елцин организира съпротива срещу преврата (19 – 21 август 1991 г.) и това му носи допълнителна популярност. На практика с неуспешния преврат се слага и краят на СССР: използвайки отслабените позиции на Горбачов, Елцин подписва с президентите на Украйна и Беларус – трите страни-учредителки на СССР, споразумение за разпускането на Съветския съюз.

Като глава на СССР Горбачов опитва да затопли отношенията със Запада и установява преки контакти с президента на САЩ Роналд Рейгън, канцлерът на Германия Хелмут Кол и министър-председателката на Великобритания Маргарет Тачър. Той и Рейгън подписват първите договори за ограничаване на въоръжението от двете страни на Желязната завеса.

През 1988 г. Горбачов изтегля съветските войски от Афганистан. Горбачов получава Нобелова награда за мир през 1990 г.

Новината за смъртта му бе съобщена от световните агенции и от медии от цял свят. Социалните мрежи също подеха темата и в момента всякакви хора от цял свят споделят оценките си за делото на Горбачов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *