Правосъдният министър призна с половин уста: Гешев излъга! Обединените арабски емирства няма да върнат Васил Божков!

България отблизо

В ОАЕ, първо, няма закон, който да определя срок за отговора. Второ, в последните години няма добри примери за предаване на лица между България и ОАЕ.

Така през 2012 е имало искане екстрадиция за Христофорос Аманатидис – Таки, който не е върнат. След това от ОАЕ постъпило искане за двама техни граждани в България , като София е отказала предаването им.

Това стана ясно от думите на правосъдния министър Данаил Кирилов в парламента, съобщава Нова телевизия.

По-скоро по дипломатически, а не по юридически път, България ще опита да върне бизнесмена Васил Божков от ОАЕ. Каза правосъдният министър Данаил Кирилов в парламента, както съобщи Нова телевизия, цитирана от blitz.bg.

Кирилов обеща, че в рамките на 3 до 5 дни от получаването на документите в Министерството на правосъдието, те ще бъдат пратени на МВнР – единствената институция, през която ще върви комуникацията с ОАЕ. Причината – България няма споразумение за правна помощ, а и такова е и законодателството в Обединените арабски емирства/ОАЕ/.

Кирилов все пак е оптимист, че България ще получи Божков и останалите задържани. И потвърди, че действията на прокуратурата за връщане на Божков са в условията на реципрочност – тоест София ще трябва да върне на ОАЕ лице, което бъде поискано.

Правосъдният министър обясни, че все още не са получени документите на Божков от прокуратурата. После тези документи трябва да се превеждат на арабски език. А това означава допълнително забавяне.

Е, какво става тогава с приказките на новия главен прокурор, че Божков е арестуван и чакаме да го върнат в България?! Това е заблуда на обществеността, която Гешев прави още в началото на своята дейност като главен прокурор. По-просто казано, Гешев излъга хората, че Божков ще бъде върнат. А какво ще е по-нататък?! Или по-добре да не питаме?! Защото правосъдния Кирилов ясно каза, цитиран от Блиц, че документите за Божков още не са пристигнали в министерството на правосъдието от прокуратурата.

Ето това е новият главен прокурор, който яростно се бори с корупцията и липсата на морал.

Затова нека да не обвинява президента, а да погледне най-напред себе си.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *