Проф. Евгени Дюкенджиев: При социализма България беше първа в…

България отблизо

Проф. Евгени Дюкенджиев е човекът, който дава тласък за развитието на роботиката и биониката в България. Неговите изобретения правят страната ни водеща в тези две области.

Проф. Дюкенджиев е българинът, който създава фантастични изобретения преди половин век и с тях лекува хората по света. Ученият признава, че искал в перспектива да направи човекоподобен робот, чрез който да лекува и моделира човека, затова записва специалност инженерство.

И въпреки че следването и завършването на такива специалности в онези години никак не леко, заради изключителната трудност на научния материал, той успява да се дипломира като машинен инженер. А малко по-късно придобива специалност математика и бионика с профил биомеханика и роботика. Което означава, че профилираното обучение го е имало и по времето на социализма, а не е измислица на днешното министерство на образованието.

Така, за стотици хора, талантът и мечтите на българския учен се превръщат в надежда за нов живот. „Аз не мога да ви излекувам. Аз мога да намаля патологията и да направя живота ви по-близък до нормалния“, споделя професорът със своите пациенти.

И не след дълго мечтите му започват да се превръщат в реалност. През 1977 г. той създава български биометрични протези за ръце, които се управляват със силата на ума.

Дюкенджиев обяснява, че тогава, по времето на „лошия“ социализъм, страната ни е била водеща в областта на биониката и антропоморфната роботика.

„Това беше в периода 1980 – 1985 година. Бяхме седем години пред американците и пет години пред японците – факт“, констатира с въздишка професорът.

Дълго време проф. Дюкенджиев работи като научен сътрудник в Българска академия на науките. През този период той създава много изобретения. Монтажен робот с приложение в гражданското и военното дело, крачещ мотокар, бионичен модел на гръбначния стълб и много други.

През 2028 година антропоморфен/човекоподобен/ робот от Русия ще пилотира космически кораб и ще достави на Международната космическа станция, а след това и на Луната, лунохода , който ще изследва лунната повърхност като се управлява за пръв път с помощта на човекоподобен робот.

Търсят го учени и университети от цял свят и проф. Дюкенджиев сбъдва мечтата си да създаде научна лаборатория по бионика и протезиране и да установи специалност в Алма Матер по бионика и протезиране.

Трудовете му са пускани на руски, английски и още 10 световни езика. Той получава благословията и на Римския папа.

Въпреки това, след 20 години работа в Съветския съюз и Русия, той се завръща в България, заедно със семейството си. Установява се в Горна Оряховица, където основава своя лаборатория и продължава да помага на хората и на родината и.

И днес проф. Дюкенджиев признава, че обича да помага на хората, и приема с голяма обич всеки, който поиска неговата помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *