Проф. Ивайло Дичев: Ако Борисов не подаде бързо оставка, ГЕРБ ще изчезне като НДСВ!

България отблизо

„Това не е въстание, това е граждански протест. Властта се е вкопчила и ще трябва още по-силен натиск.“

Това каза пред БНР културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

От много страни вече започнаха атаките към правителството, подчерта той в предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“.

„БСП – вътре в парламента. Започнаха сериозни критики откъм Европа. От друга страна – гражданите на площада. От четвърта страна – работодателска организация една застанала на позицията на протеста. Започва от много страни да тежи на г-н Борисов. Полезният му ход е да обмисли начина, по който може да се реформира най-вече съдебната система и да подготви спокойно, контролирано оттегляне от властта, така че да запази своята партия. Защото ако така се влачим до пролетта, ГЕРБ ще изчезне, както изчезна НДСВ,“ коментира проф. Дичев.

„Очевидно има ангажименти г-н Борисов към някакви бизнес кръгове. Чакат се нови милиарди от Европейския съюз за пандемията. Едва ли така лесно ще го пуснат да си отиде, преди да бъдат усвоени тези пари“, смята той.

Борисов го притискат определени ангажименти, но има и чисто човешки, емоционален момент – той не иска да си тръгне отново предварително, иска да запази достойнството си, изтъкна проф. Ивайло Дичев.

„Той доскоро беше много харесван и се надяваше, че ще завърши мандата си като герой. Май се канеше за президент да се кандидатира – такива слухове имаше. И изведнъж – този обрат, този срив, тотален, който аз мисля, че той не може да понесе, не може да го разбере още,“ смята културологът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *