Пръстенът около Харков се затяга, а руските сили напредват

Свят

Сутринта на 21 септември руските войски нанесоха ракетен удар по Харковския транспортен машиностроителен завод на името на В.A. Малишев (ХЗТМ).

Това съобщи за чужди медии координаторът на руските сили Сергей Лебедев.

Ударите са извършени в Слободския район на Харков, където се намират складовете на заводите Малишев и Фрунзе. Според събеседник на изданието, предоставил на агенцията снимки от последствията от атаката, са регистрирани шест експлозии.

„Третата експлозия е предизвикала голяма детонация и пожар, а според показанията на жители на Харков, е имало грамаден облак дим заедно с искри“.

Координаторът също така подчерта, че ударите са били много точни, всички ракетни снаряди са попаднали в района на поражение и са експлодирали наведнъж. Освен това координаторът подчерта, че преди това руското разузнаване е имало информация за ситуацията в тези заводи и наличието на военна техника в тях.

„Руските разузнавачи обследват сериозно град Харков и предават информация за движението на военното оборудване и боеприпасите, които се доставят в тези складове. Руски дронове записват точността на удара и резултатите от бомбардировките“, заключи Сергей Лебедев.

По-рано Лебедев съобщи, че на 16 септември руските войски са извършили ракетни удари по ремонтната зона на бронетанковия завод в Харков и по железопътния сортировъчен център. Според него жителите на Харков са чули вторична детонация след експлозиите, а също и звуци от срутващи се строителни конструкции. Руското министерство на отбраната потвърди за ракетна атака срещу цеховете.

През изминалото денонощие руските въоръжени сили настъпват в посока Купянск и Харков и унищожиха два германски танка „Леопард“ в зоната на „специалната военна операция“, пишат чужди агенции. 

Това е станало в Купянското и Харковско направление, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Пресслужбата на военното ведомство отбеляза, че в това направление части на Западната група войски, с подкрепата на авиацията и артилерийския огън, са поразили позиции на противника в районите на населените места Артьомовка, Синковка, Берестовое и Ивановка в Харковска област.

Освен това в района на Липци, Харковска област, е унищожен склад за боеприпаси на 113-та бригада на украинската териториална отбрана. Загубите на украинските въоръжени сили възлизат на до 20 войници, унищожени са също два танка Leopard и три автомобила. По време на контрабатарейния бой са поразени: самоходна гаубица Krab полско производство, самоходна гаубица Panzerhaubitze 2000 немско производство, две гаубици Msta-B, оръдие D-30 и противотанково оръдие Rapier.

По-рано беше съобщено, че Министерството на отбраната съобщи за унищожаването на американски зенитно-ракетен комплекс M1097 Avenger в зоната на Северния военен окръг. Това се случва сега и в посока Купянск.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *