Путин: Всички мислеха, че Русия може да бъде победена! Ако Вашингтон спре да доставя оръжие на Украйна всичко ще приключи до седмици! Ето пълното интервю на Владимир Путин с Тъкър Карлсън! Видео

Свят

Русия никога не е отказвала преговори за Украйна и е уверена, че конфликтът рано или късно ще приключи мирно и отношенията между жителите на двете страни ще бъдат възстановени.

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за Тъкър Карлсън, публикувано на сайта на американския журналист. „Светът така или иначе ще се промени – независимо как ще завършат събитията в Украйна. Мястото на Съединените щати също ще се промени, единственият въпрос е как ще стане това: болезнено, бързо – или нежно, постепенно“, изтъкна Путин. ТАСС събра основните тези на руския държавен глава.

Русия никога не е отказвала диалог за Украйна, но след прекратяването на преговорите в Истанбул през март 2022 г. няма да направи първата стъпка: „Защо трябва да се суетим и да поправяме нечии грешки?“. Трябва да се обсъдят условията на споразумението, включително запазване на ситуацията, кавато е сега: „Това е предмет на преговори, които никой не иска да води с нас, или по-точно искат, но не знаят как .. Знам какво искат“, не само го виждам, но знам какво искат, но просто не могат да разберат как да го направят.“

По някаква причина всички имаха илюзията, че Русия може да бъде победена на бойното поле – от самонадеяност, от чисто сърце, но не от голям ум“, каза Путин.

Според него на Запад напразно смятат, че боевете в Украйна „завинаги са отделили една част от руския народ от друга“. „Рано или късно ние така или иначе ще се споразумеем. (…) Може дори звучи странно в днешната ситуация: отношенията между народите така или иначе ще бъдат възстановени. Ще отнеме много време, но ще се възстановят“, уверен е Путин.

По думите му, „Украйна в известен смисъл е изкуствена държава, създадена по волята на Сталин“, включително от унгарски, полски и румънски територии. Путин заяви, че никога не е обсъждал с унгарския премиер Виктор Орбан възможността за връщане на унгарските земи, прехвърлени на Украйна по времето на Сталин. Черноморският регион „всъщност никога не е имал историческа връзка с Украйна“, „просто няма какво да се говори“, добави той.

Русия се стреми да гарантира, че в Украйна вече не превръщат в национални герои онези, които са сътрудничили на Хитлер: „Трябва да се отървем от тези хора, които са оставили тази теория и практика в живота и се опитват да я запазят, това е денацификацията“. В Истанбул успяхме да се договорим за това, каза Путин.

 

„Разбирам, може да се каже, че е наша грешка, че ние (…) с помощта на оръжие решихме да сложим край на тази война (…), която започна през 2014 г. в Донбас. Но тогава си струва да си припомним разширяването на НАТО в нарушение на обещанията и базите на Алианса на украинска територия: „Да се върнем и към това, че през 2014 г. в Украйна беше извършен преврат. Няма смисъл, нали? Можем да прехвърляме топката напред и назад безкрайно“, добави руският президент.

Всички изказвания за „руската заплаха“ са „просто плашило за обикновените хора“: „Ние нямаме никакви интереси в Полша, Латвия или където и да било другаде. (…) Само заплахи“.

Путин неведнъж е предупреждавал президента на САЩ Джо Байдън, че прави „огромна грешка от исторически мащаб, (…) отблъсквайки Русия“. Оттогава те не са разговаряли, но имат определени контакти „по линията на различни ведомства“. С тяхна помощ Русия обяснява на Съединените щати, че е необходимо да се спрат доставките на оръжие за Киев и „всичко ще приключи до няколко седмици“.

Русия не представя на света своите данни за експлозията на „Северен поток“, защото „е много трудно да се победят Съединените щати във войната на пропагандата“: „Възможно е да се включиш, но това е, както те го наричат, по-скъпо. (…) На целия свят вече е ясно какво се е случило.“

Гершкович несъмнено се е занимавал с шпионаж в Русия. Москва е готова да го освободи само „при насрещно движения от страна на (…) партньори“: „Направихме толкова много жестове на добра воля, че, струва ми се, изчерпахме всички граници“. Руските и американските разузнавания водят преговори. „Не изключвам (…) г-н Гершкович да се окаже в родината си. Защо не?“, каза руският президент.

На Запад има хора в затвора, които от гледна точка на Москва „не са свързани със спецслужбите“. По-конкретно „човек (може да става дума за предполагаемия руски гражданин Вадим Красиков, осъден в Германия – бел. ТАСС), който по патриотични съображения ликвидира в една от европейските столици бандит“, воювал в Кавказ, посочи Путин.

Твърденията, че сътрудничеството с Китай е опасно за Русия, не са нищо повече от плашене. Европа си сътрудничи с него още по-тясно: „Попитайте европейците, не се ли страхуват?“, обърна се към Тъкър Карлсън Владимир Путин.

Русия в НАТО

Москва се интересуваше от възможността за присъединяване към НАТО и предложи на Вашингтон съвместно изграждане на противоракетна отбрана. Президентите на САЩ го подкрепиха, но администрациите им отказаха. „В крайна сметка бяхме отпратени. (…) И ние създадохме хиперзвукови системи, и то с междуконтинентален обсег, и продължаваме да ги разработваме“.

Съединените щати непрекъснато оказваха натиск върху Русия, включително защото в САЩ имаше твърде много специалисти по борбата срещу Съветския съюз, „условно казано, беше създаден излишен производствен капацитет“. „Трябва да се избавим от това – трябва да има нови, свежи сили, които да гледат в бъдещето и да разбират какво се случва в света“, подчерта Путин.

Политиката на САЩ

Политиката на Вашингтон не зависи от това кой точно заема президентския пост: „Не става дума за личността на лидера – става дума за настроението на елитите“. Сега Съединените щати се опитват безуспешно да се адаптират към променящия се свят чрез сила, но „инструментите, които Съединените щати използват, не работят“. „Светът така или иначе ще се промени – независимо как ще завършат събитията в Украйна. Мястото на Съединените щати също ще се промени, „единственият въпрос е как ще стане това: болезнено, бързо – или нежно, постепенно“.

За развитието на технологиите и Илон Мъск

Човечеството трябва да се споразумее за регулиране в областта на изкуствения интелект, генетичните изследвания и други „модерни тенденции, които не могат да бъдат спрени“.

„Сега казват, че в САЩ Илон Мъск вече е имплантирал чип в мозъка на някакъв човек. (…) Мисля, че Мъск не може да бъде спрян – той пак ще прави това, което намери за добре. Но трябва да се договорим с него по някакъв начин, трябва да намерим някакви начини да го убедим“.

А това е интервюто, в което Путин отговаря на руски, преводачът мълчи, говорят само Путин на руски и Тъкър, но на английски

Интервюто с Владимир Путин е публикувано на сайта на американския журналист Тъкър Карлсън

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *