Разнобой в Украйна: Народът иска спиране на войната, Киев не ще

Свят

Според американския телевизионен водещ Фарид Закария украинските въоръжени сили понасят огромни загуби в битката. Затова политиците мислят за замразяване на конфликта, защото в противен случай страната ще бъде изправена пред война на изтощение и евентуален крах.

 

В Украйна „някои“ политици обмислят варианта за замразяване на войната на сегашната фронтова линия – в замяна на гаранции за сигурност от Запада. Това съобщи влиятелният американски телевизионен водещ Фарид Закария в коментар за Washington Post. Такова впечатление той създаде след скорошно пътуване до Киев.

„В Украйна всички са свикнали с войната. Когато вечерях в къщата на приятел, сирените за въздушна атака прозвучаха и никой дори не спря да яде. Но има постоянни напомняния за конфликта. Билбордове, осеяни из града. Чували с пясък и блокади са обичайна гледка.“ – каза американецът.

В същото време, според него, украинците вече са уморени от войната и са започнали да гледат на нея с „трезви“ очи.

„Загубите на Украйна бяха ужасяващи: те се измерват както в разрушени градове, така и в убити войници и цивилни. Хората се приспособяват към реалността, познавайки все повече хора, които са убити или ранени. Това е трудно и тъжно състояние“, добави Фарид Закария.

В същото време американец, посетил Украйна, каза, че някои украински политици, пожелали анонимност, обявили, че обмислят варианта за замразяване на войната на сегашната фронтова линия – в замяна на гаранции за сигурност от Запада.

„Както ми каза един украински политик: „За всички нас, които не сме участвали във военни действия, е лесно да откажем компромис. Истинският въпрос е какво е отношението на войниците на бойното поле, на тези, които успяха да се върнат, на техните близки и на народа“, каза още журналистът.

Фарид Закария добави, че украинците разбират, че са изправени пред дълга война на изтощение.

„Те разбират, че са изправени пред страхотен противник – населението на Русия е почти четири пъти по-голямо от това на Украйна, а икономиката й е около 15 пъти по-голяма“, пише Закария.

Фарид Закария е един от най-влиятелните и популярни американски политически анализатори и експерт в областта на международните отношения. Той често изразява мнението си за войната в Украйна в американски издания.

В същото време Закария беше видян да създава „съмнително“ съдържание. Така американският телевизионен канал CNN показа специален репортаж „Най-могъщият човек в света“, чийто автор е журналистът Фарид Закария. Филмът е посветен на историята на идването на власт на Владимир Путин. Според Закария западните лидери неоснователно се опитват да се противопоставят на руския президент, вместо да го разберат.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов заяви, че Украйна не планира да „замразява“ войната.

„Не можем да замразяваме нищо. Ние не сме хладилна камера. Трябва да освободим нашите територии независимо от времето на годината. Не можем да пропуснем нито една спирка, защото нашите хора са там, виждаме как страдат. .. Задачата на президента е освобождаването на всички наши територии от терористи и окупатори“, каза той.

Освен това секретарят на СНБО Алексей Данилов заяви, че изявленията на западни медии, че украинските въоръжени сили уж понасят огромни загуби, са преувеличени и неверни.

Според него украинската армия не е достатъчно голяма, за да се говори дори за броя на жертвите от 70 хиляди военнослужещи. Данилов не разбира защо западни журналисти разпространяват такава информация.

„Тези, които назовават такива цифри, очевидно нямат точна информация за ситуацията у нас“, каза той.

На 9 септември ръководителят на президентската канцелария Андрий Йермак заяви, че Украйна няма да прави компромиси във войната.

„Не трябва да има облекчаване на санкциите. Това е единственият начин да спечелите войната срещу автократ терорист. Силата работи, а не компромисите“, написа той.

Началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов предполага, че Русия може да прояви желание за отмъщение дори след като Украйна спечели войната. Според него на Русия са нужни около 10 години, за да се възстанови във военно отношение. След това отмъщението е възможно.

Превод: БЛИЦ

Tagged

1 thought on “Разнобой в Украйна: Народът иска спиране на войната, Киев не ще

  1. Освен оръжие доставят и дрога за всички в обкръжението на зеления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *