Румен Радев: ГЕРБ да не плашат хората с нощни брифинги и недомислени закони!

България отблизо

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка.

Държавният глава оспорва правото  на Министерския съвет да обявява извънредна обстановка, оспорва липсата в закона на пределен срок за продължителността на извънредната обстановка, както и формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората, което води до непропорционално ограничаване на техните права.

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем, че държавният глава е прав. Извънредна обстановка или извънредно положение могат да се обявяват само от Народното събрание. И в случая Министерския съвет се опитва да си присвои правата на Народното събрание и да лиши най-важният законодателен орган от неговите права.

Всичко това нямаше да е толкова страшно, ако така наречената извънредна епидемиологична обстановка не водеше от своя страна до ново ограничаване на основни права на гражданите като правото на свободно придвижване, правото на труд и други права. Министерския съвет не е предвидил в закона и времева рамка, през която ще действат тези ограничения. Защото сега се казва, че ще е от 14 май до 14 юни, но в закона не е изрично посочено, че тогава ще бъде даден край на извънредната обстановка.

Нещо повече. И в закона, и в изказванията на министри и премиер се казва, че извънредната обстановка може да се удължава всеки месец по преценка на щаба и на Министерски съвет. Президентът не е съгласен и с такова безкрайно удължаване на карантината, което води до нови стресови ситуации за гражданите и бизнеса.

И без това, в България вече се наблюдава бум на страхови неврози и невротични състояния, които оказват въздействие върху всички органи на хората и могат да доведат до сериозни заболявания и летален изход. Тоест, точно от това, от коено „извънредната обстановка“ се опитва уж да предпази гражданите.Затова президентът е против невротизирането на нацията и вкарването й в безкрайна поредица от различни заболявания.

Тези заболявания ще бъдат приписани на коронавируса, но това няма да е вярно. Защото в основата на такива множество болести ще е страхът, който щабът и правителството внушават непрекъснато на гражданите.

Затова Румен Радев дава поправките в Закона за здравето на Конституционния съд, за да се установи противоконституционността на редица поправки в закона. И това отново е израз на постоянната грижа, която държавният глава полага за обикновените хора в България. За тяхното физическо и психическо здраве.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *