Тежки боеве на границата между Ливан и Израел: Хеликоптери и артилерия нанасят удари

Свят

Боеве на границата на Ливан и Израел: хеликоптери и артилерийски удари на израелската армия, „Хизбула“ и ливанската армия стрелят по Израел. Такава е ситуацията към момента в конфликта между палестинското радикално движение „Хамас“ и Израел, предават световните медии. 

1 . Огромен облак дим обви участък от палестинската граница с Ливан, а мощна експлозия разруши защитната стена близо до Ханита.

2 . Израелската армия откри огън по журналисти на границата, убивайки репортер на Ройтерс и ранявайки други трима. Преди това Израел уби няколко журналисти в ивицата Газа.

3. Престрелка между израелските и ливанските сили.

4 . Израел удря Алма и Дахира с артилерия.

5. Израелската армия бомбардира с фосфор, има пожари.

6 . Израелски хеликоптер удари кула на ливанската армия.

7 . Ливанската армия и „Хизбула“ отвръщат на огъня на израелската армия.

8 . Израелската армия провежда артилерийски атаки и прочиства територията в търсене на бойни групи, навлезли в страната.

Тел Авив призна за първата загуба на военнотранспортен хеликоптер близо до границата с Ливан 

„Миналата събота сутринта, малко преди началото на атаката на „Хамас“, хеликоптер Yasur (CH-53 Sea Stallion) с парашутисти (броят им е неизвестен, казват около 50) на борда пристигна в района на Ивицата Газа. Поради неизправност хеликоптерът кацна аварийно в кибуц Беери.

След като пристигнаха в кибуца, бойците на „Хамас“ успяха да ударят хеликоптера с управляема ракета (очевидно ПТРК Корнет), което доведе до пълното му унищожаване.

Израелските въоръжени сили заявиха, че са поразили цел на ливанското шиитско движение „Хизбула“ в Южен Ливан, в отговор на „проникването на неидентифицирани въздушни обекти на територията на Израел, както и в отговор на подлагането на обстрел на дрон на израелските въоръжени сили“, предаде Ройтерс.

Израелските въоръжени сили уточниха, че са прехванали неидентифицираните обекти и снарядите, изстреляни срещу израелския дрон.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му планира да „елиминира „Хамас“ и че продължаващата контраофанзива е „само началото“.

„Нашите врагове едва започнаха да плащат цената, но няма да навлизам в подробности“, каза Нетаняху. „Ще продължим войната до елиминирането на „Хамас“, настоя той.

Коментарите идват, след като израелската армия заяви, че е „провела нападения“ на територията на Газа, съсредоточена върху откриването на доказателства, които биха помогнали да се открият заложниците, които „Хамас“ е отвлякъл и довел в Газа, докато израелските военновъздушни сили „продължиха ударите си по терористични цели на „Хамас“ в ивицата Газа“.

Според съобщения в медиите сухопътното нахлуване в Газа е „неизбежно“, след като Израел призова палестинските цивилни да напуснат района.

Според източниците операцията се очаква да започне в следващите часове или дни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Европа „застава до Израел“, който има „правото да се защитава“ пред „жестокостите, извършени от „Хамас“, предаде Франс прес.

„Мислехме, че това никога повече не може да се случи, но то се случи. Изправени пред тази неописуема трагедия, има само един възможен отговор: Европа застава до Израел. А Израел има право да се защитава“, заяви Фон дер Лайен.

„Това е най-отвратителното нападение срещу евреи след Холокоста“, заяви тя в Тел Авив, след като посети кибуца Кфар Азза, където бойци на палестинската групировка убиха десетки цивилни.

„Трябва да наречем зверствата, извършени от „Хамас“, с истинските им имена. Това е тероризъм. Това е акт на война“, подчерта тя и каза, че „единствено „Хамас“ носи отговорност за случващото се“.

„Знам, че реакцията на Израел ще покаже, че той е демократична държава“, добави Фон дер Лайен, която пристигна в Израел заедно с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

Тя отбеляза, че през последните дни е поддържала контакти с краля на Йордания Абдула Втори и с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

„Дойде моментът да работим в още по-тясно сътрудничество с Израел и страните от региона за стабилност и срещу тероризма“, каза Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК също така изрази загриженост, че антисемитските инциденти в Европа „отново се увеличават“.

По последни данни над 1900 са жертвите от палестинска страна, 1300 израелци са загинали при мащабната атака на „Хамас“.

Русия внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция с призив за примирие.

Американският президент Джо Байдън пък увери, че преодоляването на хуманитарната криза в Газа е приоритет за Вашингтон.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и Световната здравна организация призоваха израелските власти да избегнат хуманитарна катастрофа в ивицата Газа.

Повече от 1 милион палестинци от северната част на Ивицата и самия град Газа получиха нареждане от израелската армия да се изтеглят в рамките на 24-часа на юг, към границата с Египет, която остава затворена.

Саудитска Арабия обяви, че категорично се противопоставя на евакуацията на хора в Газа и осъжда бомбардировките на „беззащитни цивилни“.

ООН призова Израел да оттегли нареждането, за да не предизвика хуманитарна катастрофа.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *