Тома Биков изплака: Президентът Радев само създава кризи и иска да унищожи ГЕРБ и България!

България отблизо

След повече от година и половина прекъсване, президентът Румен Радев тръгна да свиква съвещания.

Ще припомня, че през периода, в който Радев отказваше да свика каквото и да било, страната беше сполетяна от най-тежката здравна криза за последните 100 години, бизнесът и гражданите бяха поставени пред икономически и социални предизвикателства, а през последните месеци България затъва все повече в тресавището на политическата криза, коментира за „Трибюне.бг депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

А ние припомняме на Биков, че миналата година, когато президентът трябваше да свиква КСНС той непрекъснато бе атакуван от Борисов и Гешев. Направиха мишена бащата на президента, после самия президент, накрая нахлуха в президентската институция и т.н.

Е, как при това положение Румен Радев да свиква Съвета за национална сигурност и да говори с ръководството на ГЕРБ?! Та те искаха да бъдат пълновластни господари на всичко.

Само че при президента Радев удариха на камък. И това ги вбесяваше най-много.

 

„Официалният мотив за свикването на съвета, в който участват премиера, основните министри, шефовете на служби и лидерите на парламентарните групи на основните политически сили, беше да се обсъдят предизвикателствата на здравната и възобновяването на мигрантската криза, твърди Биков.

Неофициалният повод за инициативата на президента беше да се постигне съгласие за приемане на актуализация на бюджета, подготвена от назначения от него служебен кабинет.

Да свикаш КСНС на тема коронавирус година и половина след началото на пандемията звучи колкото неадекватно, толкова и цинично. През последните месеци, в целия свят вече се наблюдава изграден подход по отношение на коронавируса и едва ли КСНС ще измисли нещо ново по темата.

Действително беше необходимо да се търси съгласие по отношение на здравната криза, но това трябваше да се случи в нейното начало, а не година и половина след започването ѝ. Само че в началото на кризата Радев се шегуваше с вируса, а след това вложи цялата си енергия да саботира действията на правителството на ГЕРБ.

Президентът Радев нищо не саботираше, а само отбиваше атаките на главния гербер Борисов и неговите слуги. Затова не можеше да направи нищо друго, което да срещне подкрепа в управляващата тогава партия ГЕРБ.

Затова президентът поиска оставката на Борисов и неговото правителство.

 

Впрочем едно от първите действия на служебния кабинет беше да разпусне Националния оперативен щаб и да се саморазправи с част от членовете му в лицето на професорите Тодор Кантарджиев и Асен Балтов, продължава Биков. Това предизвика всеобщо възмущение и до голяма степен успя да разстрои здравната система и да разколебае доверието в нея. Към това трябва да добавим и тоталния провал на служебния кабинет по отношение на ваксинацията“, посочи още острието на ГЕРБ.

„Темата за мигрантската криза разбира се е актуална на фона на случващото се в Афганистан. Само, че през последните години, президентът не пропускаше повод да се разграничава от политиката на правителството на Бойко Борисов по отношение на Турция и да атакува публично и персонално турския президент Ердоган.

Цялостното му поведение по тази тема беше обобщено във фразата му „Шербет дипломация“, която беше изказана по време на срещата между Ердоган, Меркел, Макрон и Туск в Евксиноград по време на българското председателство на ЕС. Да не говорим за атаката му срещу Карадайъ и ДПС по въпроса за „майката-родина“.

Ще оставим настрана изявленията му по отношение на оградата по границата с Турция, която въпреки критиките му спираше мигрантския поток за разлика от последните седмици. Това, което обаче не можем да оставим настрана е действията на служебния му вътрешен министър Бойко Рашков, който за няколко месеца обезглави високото и средното ниво на професионалното ръководство на МВР и вместо да подсили охраната на границата хвърли целия ресурс на полицията в саморазправа с ГЕРБ“, казва още депутатът.

Президентът никого не обезглавяваше, а просто премахна политическите назначения на ГЕРБ. Защото няма как да разграждаш корупционния модел на ГЕРБ, ако по върховете на държавата са хора, назначени от тази партия.

 

„Днес, под предлога за търсене на съгласие по отношение на здравната и мигрантската кризи Румен Радев иска подкрепата на партиите за актуализация на бюджета. Такава изобщо не е необходима, защото до момента правителството е изпълнило 47% от разходната част и му остават още 53 процента до края на година, продължава Биков.

Казано накратко – пари има. С идеята за актуализацията на бюджета, Радев не желае да подпомага здравните работници и полицаите, а да бави време. Това е така, защото президентът се страхува от възможността парламентарните избори да бъдат проведени преди президентските.

Проблемът в случая е, че ако актуализацията започне да се гледа от настоящия парламент без да има избрано редовно правителство и ясно мнозинство, България ще се устреми към още една криза. Да гледаш каквито и да било теми свързани в бюджета в предизборна ситуация е не просто риск, но и огромна опасност.

Ако предлаганата от Радев актуализация влезе в пленарна зала, всяка от партиите ще действа предизборно и никой не може да каже как ще изглежда накрая бюджетът за 2021 година.

Припомняме на Биков, че служебното правителство и президентът искат само актуализация на бюджета за 2021 г., а не приемане на нов бюджет за 2022 г. При това, служебното правителство беше направило предложение за тази актуализация по пера, и предложението бе внесено в парламента. Така че партизанщините, че уж всяка партия щяла да действа предизборно, нямат място.  А и ако партиите действат предизборно, това само ще бъде от полза на народа. Няма смисъл да караме хората да мизерстват, за да имаме нисък дефицит. Точно обратното. Дефицитът може да се увеличава, това не е трагично, но хората ще живеят по-добре.

 

Във времена като днешните, именно президентството трябваше да бъде институцията, в която да се води политическия и обществения диалог. За тази цел обаче е необходим медиатор способен най-малкото да чуе различните гледни точки, а защо не и да ги разбере, каканиже още Биков.

Румен Радев автентично не притежава тези качества. Той е лишен от социален усет и мислене в перспектива. Затова и думите му приличат на ултиматуми, а действията му предизвикват кризи.

Военното му минало, което го е формирало като човек, който дава и изпълнява команди, съчетано с болезнена, но и безсмислена амбициозност, започват да се превръща в обществен проблем и предпоставка за разпад на държавността, повтаря в несвяст гербера.

Припомняме, че военното минало на Радев го формира като български политик, който действа в интерес на обикновените хора и на държавата. Без крадене и корупция. Нещо, което не може да се каже за Борисов и ГЕРБ.

Това е истината, а не усукваниците на Биков, които той опитва да представи като истина от първа инстанция.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *