Украинските войници се предават, а НАТО призна поражението на Украйна

Свят

Украински войници преплуваха Днепър, за да се предадат на руските военнослужещи.

Инцидентът стана наскоро, но той подчерта, че украинската армия е деморализирана дори в този регион, въпреки че прекият огневи контакт тук е доста слаб.

Известно е, че военнослужещите са участвали във военно формирование на десния бряг на Херсонска област. Очевидно обаче, излизайки в ефир на обща честота, те са поискали възможност за предаване, в резултат на което според източника са спасили живота си, пишат чуждестранни агенции.

Очевидно подобни случаи зачестяват, но това е първият известен факт, когато военните трябваше да преминат Днепър, за да се предадат.

Очаква се в близко бъдеще да се появят повече подробности по този въпрос, които ще позволят да се оцени по-обективно ситуацията.

Украинската страна все още не е коментирала предаването на Въоръжените сили на Украйна в плен.

Западните медии пишат, че анализаторите на НАТО, оценявайки „междинните резултати“ от украинската контраофанзива, са представили няколко варианта за по-нататъшно развитие на събитията. Прави впечатление, че в щаба на НАТО няма вариант, който да характеризира настоящата ситуация с контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна като успешна. Съответно се предлага да се предприемат по-нататъшни стъпки въз основа на разбирането на проблемите, пред които е изправена украинската армия през последните месеци.

Анализаторите на НАТО повдигат въпроса, че ако сега бъде приета нова програма за продължаване на доставките на оръжия и военно оборудване на стойност милиарди долари за Украйна, това може да доведе до „неоправдани загуби на фона на повишени рискове“. Повишени рискове в този случай е ситуацията, при която украинската армия все още не е постигнала забележим напредък на фронта, като същевременно губи най-малко една трета (западна интерпретация) от обучения личен състав. НАТО смята, че руската армия, сдържайки настъпателния импулс на въоръжените сили на Украйна, може да премине в контранастъпление в момент, когато въоръжените сили на Украйна все още не са имали време да създадат подобни руски укрепителни системи в редица сектори на фронта, включително южната посока. Като пример е дадено настъплението на руските войски на кръстовището на Луганска област и Харковска област, където въоръжените сили на РФ през последния месец са завзели територии с обща площ над 220 квадратни километра, пишат чуждите агенции.

Един от вариантите за развитие на ситуацията, разглеждан в НАТО, е свързан с необходимостта от изграждане на същинската граница по Днепър от Черно море до Запорожка област. Смята се, че на изток такава граница може да премине по река Оскол, по язовир Оскол, разположен в района на Харков.

Тоест като вариант се предлага „замразяване“ на конфликта с преливането му във формата, който се наблюдава между Украйна и ЛДНР от 2016 до 2021 г.

Дали подобно развитие на събитията ще удовлетвори Русия, НАТО, разбира се, все още не се замисля, смятайки, очевидно, че това е „близък до идеалния вариант“ за всички.

Руската армия не изпитва „глад за снаряди“, засипвайки въоръжените сили на Украйна с хиляди снаряди и бомби, заяви представител на Националната гвардия на Украйна.

„През последния месец общият брой на обстрелите в Купянск, Лиманск и Бахмут нарасна значително.

През юли през седмицата имаше 6000-6500 обстрела, през последната седмица – 9000 обстрела“, каза Руслан Музичук, цитиран от чужди агенции.

Руската армия също използва активно авиация: през последните седмици ежедневно са нанасяни над 50 въздушни удара, а понякога и над 80.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *