Харалан Александров разкри пъкления план на ПП-ДБ с меморандума

Свят

Не са в етапа на замеряне с букети, а по-скоро в замеряне с документи, меморандуми.

 

Договорът дълго време остана ненаписан, всяка от страните избира да го интерпретира така, както им уйдисва. Така социалният антрополог Харалан Александров коментира пред Nova News отношенията между „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ и ГЕРБ-СДС след предложения меморандум и изявленията на Бойко Борисов.

„Като във всеки брак по сметка, допускам, че е било резултат от тревоги, опасения пазарлъци“, каза той по отношение на изненадващия ход с меморандума.

Според него, навлизаме във финалния етап, на който всички вече трябва да се съгласят за някакво споразумение.

Александров нарече меморандума „един доста лукав опит на Христо Иванов“.

„Той носи духа на революционния аванагард, който се опитва да подмени представителството, което е 15-17%, заемайки цялата власт“, посочи той.

Относно хода с меморандума той каза: „Има две хипотези. Едната е, че са се надявали да мине номера. Другата е, че просто играят ва банк и просто искат да отидат на избори“.

„На ПП със сигурност им е проблем демокрацията. Твоето участие в управлението съответства на това, което си получил на избори. Явно това не ги кефи и те се опитват да заемат цялата власт“, каза антропологът и добави, че това е „класическа болшевишка тактика“.

„Очевидно направиха опит да отстранят ДПС, което им беше необходимо“, смята Александров и сравни действията на ПП-ДБ с поведение като на война.

„Те са на война. Не ги занимава строителството, управлението, грижите на развитието, те искат властта“, посочи той.

„Не бих се изненадал, ако ПП-ДБ решат да отидат на избори. Те се чувстват много по-добре, когато протестират. Когато влязат в управлението им пада подкрепата“, обясни той.

„Няма да спрат нито за момент да се опитват да надхитрят демокрацията“, заяви той по адрес на ПП-ДБ и добави, че те винаги са се смятали за по-добрата част от обществото.

„Тяхната идея за изключителност произтича от това, че имат селфита с важни европейски политици“, изтъкна Александров.

Според него хората масово не гласуват, не защото не се интересуват, а защото смятат, че са изгубили контрол върху живота си. Предсрочните избори биха били антиелитарни и срещу това определени групи да бъдат изолирани.

По думите му, колкото повече се задълбочава разделението в обществото и колкото повече напредва руската армия, толкова по-голяма е опасността от криза у нас.

„Съвсем сигурно е, че голяма чат от хората смятат че България е в беда и политическите елити, включително и президентът, не се справят“, каза той по отношение на предполагаеми нови политически проекти. Според него има натрупана обществена енергия, която по един или друг начин трябва да изтече, през един или друг политически проект.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *