Daily Mail: Руски Су-24 пощуриха британски самолетоносач в Суецкия канал

Свят

По време на пресичането на Суецкия канал от самолетоносача HMS Queen Elizabeth руски военни изтребители Су-24 опасно се приближиха до кораба. Това съобщава Daily Mail.

 

Изданието посочва, че три самолета на руските ВВС са „атакували“ кораб на стойност 3,2 млрд. паунда. Кадрите са заснети от режисьори на документалисти на BBC още през 2021 г. по време на подготовката на филм за мисията на самолетоносач в Далечния изток.

Журналистите отбелязват, че изтребителите се втурнали към кораба с голяма скорост – и приближаването им почти провокирало дипломатическа катастрофа. Според тях руските военни са демонстрирали „нагла враждебност“. Те не реагирали на първото предупреждение, като продължили бързо да се приближават към самолетоносача.

Също така, според тяхната версия, в тази „конфронтация“ е участвал флагманът на руския Черноморски флот „Адмирал Макаров“. Твърди се, че руската фрегата се е опитала да „блокира“ самолетоносача и да му попречи да стартира реактивните си двигатели. Въпреки това военни източници казаха, че военните действия са били избегнати, но те не могат да си позволят да оставят прелитане над техния кораб без отговор.

Превод: БЛИЦ

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *