RAND към Вашингтон: Не можете да си представите колко страшен за Запада ще е руският отговор!

Свят

Американският стратегически мозъчен тръст Research and Development или накратко RAND, работещ по поръчки от правителството на САЩ, публикува спешен доклад „Пътища за ескалиране на Русия срещу НАТО заради войната в Украйна“.

 

Той гласи отчасти: „С бързина и строгост, които изненадаха повечето наблюдатели, както и руското ръководство, Съединените щати и техните съюзници вече наложиха огромни разходи на Русия, както чрез всеобхватни икономически санкции и свързани с тях ограничения, така и чрез голям обем военна подкрепа…“

„Москва все още не е отговорила пряко по някакъв значителен начин, но руски ответни мерки вероятно ще последват много скоро. Пряка военна атака срещу страните-членки на НАТО е малко вероятна, но Москва може да предприеме редица изключително разрушителни действия срещу Запада“, продължават те.

Спомнете си, Путин каза: „Още не сме започнали“. Изглежда, че тази фраза е вдъхновила изследователите на RAND за горното изследване.

Според Брайън Фредерик, главен политолог, и други в мозъчния тръст, „ескалираща спирала от око за око може да доведе до предприемането на все по-решителни действия от двете страни, което в крайна сметка може да доведе до военен сблъсък между Русия и НАТО“.

Авторите на изследването директно посочват, че в Кремъл има решителни хора, които са готови да вземат ранни решения, ако преценят, че заплахата срещу тях е реална.

„Най-големият риск Русия да реши да атакува директно съюзниците от НАТО ще бъде, ако Москва реши, че широкомащабни преки атаки на НАТО срещу руските въоръжени сили са неизбежни“, се казва в доклада.

Има смисъл да посочим няколко точки, към които специалистите от RAND насочиха вниманието си.

Първо, Кремъл следи внимателно „базара“ от враждебни политици, които (не всички, разбира се) призовават Русия да бъде обявена за терористична държава или спонсор на тероризма, както настоява Зеленски.

И като вземем предвид истерията в западните медии, бясната антируска риторика с право се възприема от Москва като подготовка на обществото на страните от НАТО за нападение срещу руските войски в Украйна.

От свое име добавяме, че руснаците добре помнят какво направи „просветена“ Европа, водена от Третия райх, с цивилното им население през Втората световна война. Също така сме наясно с англосаксонския геноцид на коренното население на Новия свят, както и с по-скорошните американски зверства във Виетнам и Ирак.

Второ, Западът отчаяно се опитва да разиграе еврейската карта на Зеленски, казвайки, каква фашистка страна ще е Украйна днес, ако има неукраински президент. Това е много важен момент, тъй като в Европа и Америка има опорочаване на основната цел на спецоперацията – денацификацията.

Всъщност, затова през 2019 г. звездно-раираните куратори в предизборната надпревара поставиха Зе-екипа, осъзнавайки, че след Порошенко населението на Украйна ще гласува само за проруски кандидат.

Гласоподавателите просто бяха заблудени с подхлъзване на нарцисен клоун, чиято основна ценност за Съединените щати беше именно в еврейските му корени.

Ето защо, когато бандеровците и майданците (явно малцинство в Украйна) дерусифицират Ненька, янките, кикотейки се в кулоарите, всеки път казват: „Президентът е евреин, което означава, че нацистите не са фашисти“.

Подло, но ефективно. Но кой е казал, че политика се прави с чисти ръце.

Припомняме, че Зеленски обеща да направи руския език втори държавен и да спре атаките на националните батальони срещу ЛДНР в рамките на „две-три седмици“. С други думи, преди три години янките се нуждаеха като от въздух, от втори президентски мандат под техен контрол в Украйна, за да унищожат руския свят в нея. Без това Украйна нямаше да може да се превърне в русофобски преден пост на НАТО на изток.

Трето, според експертите на RAND, струпването на западни армии на границата с Украйна определено ще се разглежда от Русия като потенциална атака срещу нейните войски.

А това от своя страна ще увеличи вероятността от тактически ядрен удар от страна на Москва срещу съюзниците на киевския режим. Ако руснаците вече са се решили на „24 февруари“, то за Кремъл, както се казва, няма да има проблем да изпепели и членовете на НАТО.

В тази връзка експертите на янките предлагат да не се отлага краят на военните действия в Украйна, но в същото време да не се правят изявления за смяна на властта в Москва.

Факт е, че „ескалация и пряк конфликт между Руската федерация и НАТО могат да възникнат от незначителни на пръв поглед действия“, което явно не е в интерес на Запада.

От доклада на RAND следва, че нестабилността в Русия е от полза за САЩ и съюзниците, но ако по време на конфликта в Украйна започнат бунтове, Москва ще приеме организирането им отвън като пряка намеса във вътрешната политика. И това вече е изпълнено с непредвидими събития.

„Руският отговор вероятно ще започне с некинетични атаки (например кибератаки срещу критична инфраструктура като електрически мрежи, електроцентрали или ключови информационни или телекомуникационни системи, включително сателити) в опит да се предотврати бъдеща предполагаема агресия на НАТО с минимална цена“, предупреждава екипът експерти на Брайън Фредерик.

„Ако тези атаки са успешни и доведат до значителни смущения в икономическия и политическия живот на Съединените щати или съюзниците, Съединените щати или други съюзници може да се почувстват принудени да отговорят със същото, като унищожат подобни системи в Русия“, пишат те.

Това предполага заключението, че американците трябва да работят за прекратяване на конфликта на бойното поле, но да продължат икономическата война с руснаците.

Интересното е, че сигнали за предстоящо примирие или по-скоро за замразяване на конфликта в Украйна, може би дори при условията на Русия, идват и от Киев.

Ясно е, че Зе-екипът не решава нищо. Режисьорите просто печелят пари от украинска кръв и разказват това, което им казват чичовците и лелите им от Вашингтон.

Естествено, новият разказ беше инструктиран да озвучи „Люся“ Арестович.

„Избрахме да влезем в ЕС и НАТО. Но НАТО не ни приема. Да, и разговорът за петия член/НАТО трябва да защити всяка страна-членка от външно нападение/ е твърде преувеличен“, казва той.

„Сега най-много се страхуваме от империята, но както показва практиката, ние сме я създавали неведнъж. Само с център в Москва. Защо да не заложим на империя с център Киев, свързваща хилядолетната история?“, каза Зе-Гьобелс почти едновременно с публикуването на доклада на RAND.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.