Президентът Румен Радев с тежки думи: Снех доверието си от Пламен Георгиев! Той трябва да напусне поста, а не да се обгражда с гардове на НСО

България отблизо

Снел съм доверието от председателя на Антикорупционния орган, редно е, докато не се установи истината, той да бъде най-малкото встрани. Това каза президентът Румен Радев във връзка с оттегленото доверие от председателя на КПКОНПИ и във връзка с днешния призив на премиера Бойко Борисов да излезе отпуск, предаде Агенция „Фокус“.

„Винаги съм твърдял, че ако искаме да имаме правова демократична и просперираща държава, трябва да водим борба с корупцията по високите етажи на властта. Затова и свиках вчера КСНС. С писмата и исканията за докладите, които изисквам за този съвет, на практика – да, съм снел доверието от председателя на Антикорупционната комисия. Изпратих писмо с искане за доклад към неговия заместник. Считаме, че така е редно, докато не се установи с едно пълноценно разследване истината, е редно той да бъде най-малкото в страни“, каза Радев.

Важно е органите, които следят за наличие на корупция, да бъдат пример за чистота, подчерта президентът.

„Имаме проблем. Той е сериозен. Това е проблем на доверието в държавността и както виждате как реагират партиите в момента – с оставките те казват, че проблемът е приключен. Той може да е приключен за партиите, но не трябва да бъде приключен за държавата. Ако искаме да имаме убеденост, че имаме истински функционираща правова държава, който се е отклонил от закона, съответно към него трябва да бъде подходено с цялата строгост на закона. Това е моето категорично мнение“, заяви Радев.

„Въпросът е не на този съвет само да разглеждаме какви мерки да бъдат прилагани в това отношение, въпросът е да отиваме много по-надълбоко. Това, за което винаги съм настоявал – не да вземаме мерки спрямо нарушителите само, а да създаваме такава среда, която да бъде безкомпромисна и да не допуска корупция. Това означава прозрачност, отчетност и отговорност на управлението, ясни механизми, пълна прозрачност при разпределяне на публични средства, открити процедури с ясни критерии и равен достъп за всички“, посочи президентът.

По думите му трябва да се борим корупцията с всички възможни условия и механизми.

„И много е важно органите, които точно следят, правоохранителните органи за наличие на борба с корупцията, да бъдат пример за чистота. Аз мисля, че вече започва един процес на очистване и на оздравяване на тези органи. Без здрава съдебна система, нямаме правова и просперираща държава“, допълни държавният глава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *