Социолози се сбиха за 1,2 процента! ГЕРБ води, /не води/, а народът групово ги праща при неизгряващото слънце

България отблизо

Преди изборите за Европейски парламент разликата между ГЕРБ и БСП е 1,2%. Това показва проучване на „Тренд“.

Три партии със сигурно представителство в Европейския парламент. 30% от българите все още не са решили за кого ще гласуват на предстоящите избори през май тази година.

Партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с електоралния въпрос, който залагаме за парламентарни избори.

Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението. Правим уточнението, че в предварително зададените опции сме заложили общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака“, НФСБ).

При евентуална друга конфигурация, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал. Демократична България и „Воля“ запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца.

От „АФИС“  пък твърдят следното: Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, бяха между 35% и 37%, то на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%.

Междинните електорални нагласи, броени месеци преди изборите за Европейски парламент, предвещават оспорвана борба за първото място. Шансовете на основните претенденти – БСП и ГЕРБ – са изравнени. В рамките на статистическата грешка се регистрира леко предимство за червената партия. Ако изборите за Европейски парламент бяха днес, БСП би получила 24.2% подкрепа, а ГЕРБ – 23%.

Това показват данните от национално представително проучване, осъществено от Агенция „АФИС“ в периода 14-19 януари 2019 година, цитирано от БГНЕС. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.

Спорните 1,2 процента, които преливат от едната партия към другата в двете проучвания разяриха Борисов и ядосаха народа.

Масово в социалните мрежи пращат социолозите на едно място, където „слънце не огрява“.

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *